Marchewka ma to do siebie , że
fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z
jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać
dresingami o różnych smakach.
W tej surówce dodałam do marchewki
jabłko i świeży imbir , a nadałam
orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki.
Czas: 10 minut
Składniki:
1 duża soczysta marchew
1 duże kwaskowate jabłko
kawałek świeżego imbiru ( po utarciu
1 łyżeczka)
1 mandarynka
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
grubo mielony pieprz kolorowy do
smaku
Obrać , umyć i utrzeć na tarce
jarzynowej ( duże oczka) marchew.
Obrać , opłukać i utrzeć na tarce
jarzynowej ( duże oczka) jabłko.
Obrać kawałek imbiru i utrzeć na
drobnych oczkach tarki jarzynowej.
Wycisnąć sok z mandarynki.
Wymieszać . Dolać sok z mandarynki,
olej. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz