poniedziałek, 6 stycznia 2014

Imbirowe smaczki surówki z marchewki


Marchewka ma to do siebie , że fantastycznie komponuje się z różnymi smakami. Łączy się w surówkach z jabłkami, gruszkami, rzodkwią. W jarzynce z groszkiem. Można ją doprawiać dresingami o różnych smakach.
W tej surówce dodałam do marchewki jabłko i świeży imbir , a  nadałam orzeźwiającego smaku dresingiem na bazie oleju i soku z mandarynki.



Czas: 10 minut

Składniki:

1 duża soczysta marchew
1 duże kwaskowate jabłko
kawałek świeżego imbiru ( po utarciu 1 łyżeczka)
1 mandarynka
4 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
grubo mielony pieprz kolorowy do smaku

Obrać , umyć i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew.


Obrać , opłukać i utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) jabłko.


Obrać kawałek imbiru i utrzeć na drobnych oczkach tarki jarzynowej.


Wycisnąć sok z mandarynki.


Wymieszać . Dolać sok z mandarynki, olej. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.



Brak komentarzy: