O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 18 stycznia 2014

Ogórkowa w 35 minut ( z pulpecikami)


Udoskonalona wersja 2 przepisów ( Ogórkowej wg Niani i Ogórkowej z duszonych ogórków). Ta propozycja ma po za smakiem i łatwością w przygotowaniu jeden jeszcze plus - gotuje się błyskawicznie.



Czas: 35 minut

Składniki:

6  jędrnych ogórków kiszonych ( średniej wielkości)
2 marchewki
1/2 pietruszki
kawałek selera wielkości pietruszki
1 mała cebula
1/3 białej części pora
3 średnie ziemniaki
12,5 dag mięsa mielonego ( mieszane wieprzowo-wołowe *)
maggi w płynie do smaku
2 łyżki otrębów pszennych
3 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
pieprz mielony do smaku
10 ziaren pieprzu ziarnistego
bouquet garni ( 2 gałązki natki pietruszki, gałązka selera, 2 liście laurowe, gałązka lubczyku)
mąka do oprószenia pulpetów
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
3 łyżki usiekanego kopru
4 szklanki wrzącej  wody

Obrać warzywa , umyć ( odłożyć 1/2 marchewki i ziemniaki). Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka marchew, pietruszkę i seler. Cebulę i por drobno usiekać.
W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Wsypać utarte warzywa , cebulę , por, pieprz ziarnisty  i smażyć aż zmiękną mieszając.


W tym czasie kiedy warzywa  się smażą utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) ogórki i dusić mieszając na maśle.


Podduszone warzywa zalać wrzącą wodą , dodać ziemniaki pokrojone w kostkę , pół marchewki pokrojonej w ozdobnie wycięte plasterki,  łyżkę maggi , bouquet garni - zagotować.


Do mielonego dodać otręby, dużą szczyptę mielonego pieprzu, 2 płaskie łyżeczki maggi. Wymieszać dokładnie.


Podzielić na 20 kawałków . Uformować klopsiki . Obtoczyć je w mące.


Wrzucać na gotującą się  zupę i gotować 20 minut na małym gazie ( wyłowić i wyrzucić   bouquet garni ).


Dorzucić uduszone ogórki. Dolać śmietankę .Wsypać połowę kopru.



Wymieszać. Doprawić do smaku.Zagotować.

Podawać  posypaną resztą kopru.

* Zmieliłam chudą łopatkę i wołowe na pieczeń przygotowując więcej mielonego - poporcjowałam i zamroziłam.

2 komentarze:

Justyna Żak pisze...

konkretna zupka:)

Christopher Konkel pisze...

Bardzo smakowita zupa.