wtorek, 7 stycznia 2014

Por i jabłko z imbirowym smaczkiem


Lubię ostrość pora .Drobno pokrojony i zmieszany z utartym jabłkiem jest wspaniałą szybką surówką . A co ważne zależnie czym ta surówkę doprawimy uzyskujemy wiele jej odmian. Podstawa to por , jabłko, sól, pieprz i olej lub śmietana. Ale to nie koniec - może być dresing na bazie majonezu , soków owocowych . Można dodawać inne owoce np. cytrusy. Dzisiejsza jest pikantno- słodkawa.



Czas: 10 minut

Składniki:

biała część pora
1 soczyste jabłko
1 łyżeczka utartego korzenia świeżego imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżeczka musztardy z całymi ziarnami gorczycy
1 łyżka majonezu
sól do smaku

Umyć ( zdjąć wierzchnie liście) i pokroić drobno por ( ja kroję na pół i potem jeszcze na pół i dopiero w paseczki.


Umyć ,przekroić na ćwiartki jabłko - usunąć gniazda nasienne . Zetrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka).Ja nie obieram bo po prostu łatwiej jest trzeć - dociskam i ścieram aż zostanie sama skórka.


Utrzeć obrany imbir na drobnych oczkach tarki jarzynowej ( nie najdrobniejszych )- łyżeczkę.


Wsypać do miski por , jabłko, imbir. Dodać majonez, musztardę, miód . Wymieszać lekko uciskając. Doprawić do smaku solą.



1 komentarz:

Beata pisze...

Kocham pory, ale muszę je sparzyć, bo moja wątroba nie lubi ich tak jej ja :D