O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

niedziela, 9 lutego 2014

Faszerowana mała główka kapusty


Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu  Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.


Zawsze ,, chodził" za mną pomysł by zrobić faszerowaną kapustę .Taką wydrążoną całą główkę zamiast gołąbków. Jakoś nie robiłam. A teraz trafiła mi się malutka kapustka -taka akurat na 2 osoby. Nie mogłam sobie darować- zrobiłam. Farsz prawie taki jak do gołąbków tyle , że ryż zastąpiłam kuskusem.

  

Smakowita Pajda zaskoczyła mnie możliwościami jej wykorzystania ( dania wegetariańskie, mięsne, fusion,  typowo polskie ).




Czas: 1 godzina


Składniki:


1 mała główka kapusty białej ( ok. 1/2 kg nie więcej)

1 duża cebula

3 łyżki Smakowitej Pajdy ( zioła ogrodowe lub jabłko z cebulką - obojętnie bo obie pasują)

12, 5 dag mielonej chudej wieprzowiny ( zmieliłam schab) *

4 łyżki suchego kuskusu

4 łyżki usiekanej natki pietruszki

sól do smaku

pieprz mielony do smaku

maggi w płynie do smaku

szczypta cukru

9 dag koncentratu pomidorowego ( dałam mały słoiczek Pudliszek)

1 litr wody ( lub bulionu warzywnego )


Oczyścić kapustę z wierzchnich zwiędniętych liści. Wyrównać wystającą część głąba.

Odciąć górną część kapusty ( mniej więcej na wysokości 2/3.

Wydrążyć kapustę ( ja robiłam to łyżką ) usuwając środkowe liście aż do głąba uważając by pozostały ścianki złożone z kilku warstw liści.

Tak samo postąpić ze ściętą ,, czapeczką ".



Przygotować farsz.

Usiekać drobno cebulę i usmażyć ją na złoto na Smakowitej Pajdzie.



Kuskus zalać wrzącą wodą tak by go przykrył ,, na palec" - zostawić przykryty na 10 minut.

Wymieszać mięso z usmażoną cebulką, kuskusem. Doprawić do smaku solą i pieprzem .Dołożyć natkę pietruszki.



Wypełnić wydrążoną kapustę farszem ( z ,, górką") i przykryć wydrążoną ,, czapeczką ".



Obwiązać nicią do mięs by w trakcie gotowania góra nie spadła.



Ułożyć w wąskim ale dość wysokim garnku obsypując wkoło usiekanymi wydrążonymi liśćmi.

Zalać wodą lub bulionem ( jeśli wodą to wlać do niej 1 łyżkę maggi) i gotować na małym gazie ok. 45 minut ( można w trakcie obrócić kapustę kilka razy bo wypływa i zawsze kawałek wystaje nad wodą).



Rozrobić koncentrat z wywarem z gotowania i wlać do garnka.



Potrząsnąć garnkiem by się wymieszał. Dusić 10 minut. Doprawić do smaku cukrem, maggi.



Wyjąć kapustę , usunąć nici. 

Przeciąć kapustę na pół.



Jeśli ktoś chce może zagęścić sos mąką i zaprawić śmietanką.


* Oczywiście może , a nawet lepiej dać tłuściejsze mielone np. z łopatki ale ze względu na Mamę tam gdzie mogę redukuję tłuszcze , starczy w potrawie tego którego użyłam do smażenia cebuli.




5 komentarzy:

NaKońcuJęzyka pisze...

taki duzy gołąbek w sam raz dla mnie ;) pozdrawiam i zapraszam do siebie!!!

Justyna Żak pisze...

świetny pomysł:)

Sezon na smak pisze...

Ciekawy przepis, muszę spróbować !
Też biorę udział w konkursie, powodzenia !!!

Majana pisze...

To taki gołąbek !:)

Christopher Konkel pisze...

Ja też jeszcze nigdy nie robiłem takiej kapusty.Muszę kiedyś spróbować.