sobota, 22 lutego 2014

Mielone z utartym jabłkiem


Robiłam już kotleciki mielone z drobiu z dodatkiem utartego jabłka i bardzo mi smakowały. A wszystko zaczęło się od angielskich kiełbasek apple sausages ( no bo jeśli może być kiełbaska o jabłkowym smaczku to czemu nie kotlety). Pomysł tak mnie swego czasu zafascynował , że musiałam go sprawdzić. Teraz wracam do pomysłu chcąc go trochę zmodyfikować.



Czas  :30 minut

Składniki :

35 dag mięsa mielonego mieszanego ( robię w domu z wołowiny pieczeniowej i łopatki bez kości)
1 jajko
3 płaskie łyżki bułki tartej ( użyłam z ,,Bułki tartej ze złocistym lnem mielonym" bo taka mam- można zwykłej)
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
5 płaskich łyżek majeranku
maggi  w płynie do smaku
olej ( ryżowy, słonecznikowy,  z pestek winogron ) do smażenia
2 łyżki masła
1/2 szklanki bulionu
5 kwaskowatych jabłek
mąka do oprószenia

Jabłka obrać, usunąć gniazdo nasienne .



Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej.


Odcisnąć sok ( pozostawiając go).


Dodać do masy mięsnej bułkę tartą,  jajko , odciśnięte jabłko, pół łyżki oleju . Doprawić , pieprzem mielonym, solą, maggi, majerankiem .
Dokładnie wyrobić.

Uformować małe kotleciki  i obtaczać w mące ( zrobiłam  12 sztuk ).


Na patelni rozgrzać olej i na gorący kłaść kotleciki. Usmażyć na rumiano z obu stron.


Podlać sokiem wyciśniętym z utartego jabłka i 1/2 szklanki bulionu. Dusić pod przykryciem 15 minut.


Przekroić na plastry pozostałe jabłka i usunąć z nich gniazda nasienne  ( potrzeba 12 plastrów).


Na dużej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju i łyżkę masła  i smażyć plastry jabłek posypane szczyptą majeranku  na zmniejszonym  gazie, aż jabłka zmiękną.


Podawać kotleciki z ziemniakami z wody i majerankowymi jabłkami.



1 komentarz:

agattekh pisze...

Bardzo ciekawy pomysł, taka odmiana zwykłych mielonych super :-)