czwartek, 20 lutego 2014

Surówka z białej rzodkwi z rzodkiewką


Łagodniejsza od czarnej rzodkwi , równie zdrowa, fantastycznie łączy się z daniami w których użyto owoców .Łączę ją z wieloma dodatkami ( jabłko, marchew, gruszka, morele , pestki granatu). Tam gdzie potrawa do której ją podaję ma zdecydowanie owocowy posmak wzmacniam jej ostrość zwykłą czerwoną rzodkiewką.



Czas :10 minut

Składniki :

1/4 średniej białej rzodkwi
4 czerwone rzodkiewki
2 łyżki kwaśnej śmietany
sok z cytryny do smaku
sól do smaku
cukier do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
1 łyżka drobno usiekanej natki pietruszki

Białą rzodkiew obrać. 


Umyć  rzodkiewki.


Utrzeć na tarce jarzynowej ( średnie oczka ) białą rzodkiew . Lekko odcisnąć sok .


Utrzeć na dużych oczkach tarki jarzynowej rzodkiewki ( bez obierania).


Wymieszać.


Dodać śmietanę . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny .
Podawać posypane usiekaną natką pietruszki i mielonym pieprzem.

1 komentarz:

Unknown pisze...

smaczny pomysł;)