sobota, 8 lutego 2014

Żeberka w marynacie teriyaki


Przepis bierze udział w Konkursie "Smakowita Pajda to kulinarna frajda!" zorganizowanym na blogu  Majanowe pieczenie - sponsorem konkursu jest ZT Kruszwica S.A.


W końcu kupiłam  sos teriyaki na bazie którego robię marynatę do mięs. Bardzo mi odpowiada słodko-sojowy jego smak. Raz dodam mu więcej ostrości ( imbir , sos sojowy ) , drugi raz słodkości - cukier. Z reguły wprowadzam odstępstwo od oryginału i używam innego alkoholu a nie sake bo tej po prostu nie lubię i nie mam nigdy w domu.



Smakowita Pajda zaskoczyła mnie totalnie tym , że mogłam jej użyć do przygotowania potrawy fusion.




Czas: 2 godziny + marynowanie


Składniki:


70 dag chudych żeberek ( paski)

1/2 szklanki gotowego sosu teriyaki

2 łyżki cytrynówki ( lub czystego alkoholu ale nie koniecznie)

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka mielonej papryki słodkiej

1 łyżeczka ziaren pieprzu czarnego

3 cebule

3 łyżki Smakowitej Pajdy

1,5 szklanki wody


Umyte żeberka pokroić na kawałki .



Zalać sosem teriyaki ,alkoholem, posypać mieloną papryką. Wetrzeć marynatę w mięso i zostawić na kilka godzin ( najlepiej na noc).W trakcie marynowania obracać mięso i wcierać w nie marynatę .



Wyjąć. Osuszyć kawałki żeberek papierowymi ręcznikami kuchennymi.



Rozgrzać w ganku o grubym dnie, na patelni lub w woku tłuszcz i usmażyć żeberka na rumiano.


Odłożyć mięso na moment na talerzyk.



Dorzucić na tłuszcz pokrojoną drobno cebulę i dobrze ją zrumienić.



Włożyć  ponownie do garnka żeberka, wlać marynatę od mięsa ,sos sojowy, dolać wody , wsypać pieprz ziarnisty i dusić ok. 1,5 godziny, aż mięso będzie miękkie ( kości mają swobodnie wypadać ).



Doprawić do smaku. Przetrzeć sos przez sito.


Podałam z ryżem kleistym i pikantną surówką z białej rzodkwi.




1 komentarz:

Unknown pisze...

świetne, lubię takie:d