O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

poniedziałek, 10 marca 2014

Boczek pieczony do chleba (z sosem przy okazji)


Sami wiecie , że taki zwykły boczuś upieczony w domu jest smaczniejszy od najdroższej kupnej wędliny.
Od dawna mięsa nie tyle piekę co duszę w garnku.
Po pierwsze mięso jest delikatne , rozpływa sie w ustach.
Po drugie mogę zrobić w ten sposób nawet mały kawałek ( w piekarniku raczej pół kg piec nie będę).
I po trzecie Pozostaje mi jeszcze wspaniały sos po takim pieczeniu.



Czas : 1,5 godziny + marynowanie

Składniki:

0,7 kg boczku
4 średnie cebule
garść suszonych grzybów ( krajanki mieszanych )
4 łyżki oleju ( ryżowy, z pestek winogron, słonecznikowego )
1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1 łyżeczka przyprawy warzywnej (  typu vegeta )
1 łyżka majeranku
1 łyżeczka pieprzu czarnego mielony
1 łyżeczka maggi
2 liście laurowe
2 ziele angielskie
8 ziaren pieprzu ziarnistego ( czarnego)
4 szklanki wody

Przygotować marynatę z łyżki oleju, papryki mielonej, majeranku, mielonego pieprzu, przyprawy warzywnej ,połowy  maggi.


Od boczku odciąć skórę ( można zostawić ale mnie skóra przeszkadza) i natrzeć marynatą wcierając ją mocno w mięso. Ułożyć w zamykanym pojemniku i zostawić w lodówce na minimum 12 godzin obkładając zielem angielskim , liściem laurowym i pieprzem ziarnistym.


Zalać szklanką gorącej wody grzyby.


Pokroić cebulę i zeszklić na reszcie oleju w garnku o grubym dnie.


Rozsunąć cebulę i obsmażyć na rumiano boczek ze wszystkich stron .


Do boczku z cebulą przelać grzyby z wodą w której się moczyły. Dolać resztę wody i maggi. Zagotować .Zmniejszyć gaz i dusić do miękkości mięsa .
Wyjąć i wyluzować kości.
Doprawić sos do smaku.


* Sos powinien odparować do objętości ok. 1,5-2 szklanek.

**Mięso powinno wystygnąć zanim zaczniemy go kroić ale nie znam takiego który by wytrzymał i nie spróbował na ciepło ( ja biorę plaster gorącego mięsa , kawałek chleba lub bułki , trochę sosu do maczania , musztardę lub chrzan , korniszonka i sprawdzam czy na pewno dobrze mi się boczek upiekł ).



3 komentarze:

Justyna Żak pisze...

domowy boczek najlepszy, mój mąż sobie robi czasem takie przysmaki:)

Christopher Konkel pisze...

To są moje smaki.

Anonimowy pisze...

świetne przepisy na smakowite mięsa, też często robię właśnie z wieprzowiny. Twoje przepisy na pewno wypróbuję:)