Malutkie
mielone z piersi kurczaka robię w wielu wersjach. Dodaję do masy mięsnej różne
przyprawy by nadać im smaki rodem z innych kuchni. Z reguły podaję je potem w
jakimś sosem i ryżem lub makaronem.
Dziś
na szybko usmażone , uduszone w śmietanie, a potem dodany groszek. Do tego
makaron- pół godziny i obiad gotowy.
Czas
:30 minut
Składniki
:
1
średnia pierś z kurczaka ( u mnie
pojedyncza dość spora)
3
łyżki otrębów pszennych
1
pęczek koperku ( taki ,, zimowy"
czyli po pokrojeniu ok. pół szklanki )
sól
do smaku
pieprz
mielony do smaku
szczypta
przyprawy warzywnej ( typu Vegeta lub co tam kto używa )
4
łyżki oleju z pestek winogron do smażenia
1
łyżka masła
1
mała puszka groszku konserwowego ( ok. 20 dag z zalewą)
mąka
kukurydziana do oprószenia
Do zmielonego mięsa z kurczaka dodać połowę usiekanego koperku, otręby ,
łyżkę oleju i przyprawy.
Dokładnie wyrobić.
Mokrymi rękami formować małe
kotleciki ( mnie wyszło 5 sztuk) i obtaczać w mące .
Na patelni rozgrzać olej i na gorący
kłaść kotleciki. Smażyć na rumiano z obu stron.
Dodać resztę kopru i masło.
Wymieszać.
Podlać śmietanką i dusić 5 minut (
sos powinien odparować * )
Dołożyć groszek razem z zalewą -
zagotować .Doprawić do smaku.
Podałam z makaronem ( szeroka wstążka
karbowana ).
* Ja
smażyłam kotlety w Patelni Dry Cooker
ale można na każdej innej którą się da przykryć i dusić przy uchylonej
pokrywce ).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz