piątek, 28 marca 2014

Nototenia w pieczarkach

Ostatnio polubiłam przygotowywanie  małych nototenii . Smaczne rybki wielkością akurat na 1 osobę. Skrobię , marynuję i smażę albo w całości , albo fileciki.
Ryba ma białe smaczne mięso bez intensywnego rybiego zapach. Doskonale łączy się ze składnikami marynaty, sosów lub innych dodatków.
Dziś nototeni towarzyszą pieczarki .



Czas: 30 minut

Składniki:

2 małe nototenie
4 duże pieczarki
1/2 cytryny
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku
sól do smaku
olej do smażenia ( ryżowy, słonecznikowy, z pestek winogron)
2 łyżki masła
mąka do oprószenia

Umyć i oskrobać nototenie. Naciąć od strony płetwy brzusznej i dobrze oczyścić z pozostałości ( mnie trafiła się ikra - tego nie wyrzucać - ikra to rarytas).


Wyciąć filety - lub pozostawić rybki w całości- zależy jak kto woli- ja filetuję.


Jeszcze raz opłukać. Ułożyć w pojemniczku. Polać sokiem z cytryny. Lekko posolić i posypać pieprzem. Zostawić na 15 minut.


W tym czasie oczyścić pieczarki. Wykręcić ogonki i drobno usiekać. Pieczarki pokroić w plasterki.


Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju i obsmażyć na rumiano plasterki pieczarek. Dorzucić pokrojone korzonki i łyżkę masła - usmażyć całość pieczarek na złoto. Przełożyć do małego garnuszka.


Ryby wyjąć z marynaty i osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi- posolić, popieprzyć i oprószyć mąką.


Na patelnię po smażeniu pieczarek dodać 3 łyżki oleju  i na gorącym smażyć nototenię.


Gdy będzie rumiana dołożyć masło i ikrę ( jeśli nie było to oczywiście bez niej) . Zrumienić masło ( ikrę rozetrzeć w tłuszczu). Dołożyć obok ryb pieczarki i chwilę razem podgrzewać.


Podawać z ziemniakami z wody ( z koperkiem) i np. sałatą ze śmietaną.

* Proponuję zacząć gotowanie obiadu od obrania ziemniaków ( umyć , pokroić, zalać wodą i posolić ).Kiedy ryby są już zalane sokiem z cytryny nastawiamy ziemniaki - ugotują się akurat jak ryby będą gotowe.
W czasie kiedy smażymy pieczarki - umyć i odwirować  i porwać na kawałki sałatę  i przygotować sos śmietanowy do niej ( śmietana, cukier, sok z cytryny, sól).
Na końcu odcedzamy miękkie ziemniaki , posypujemy usiekanym koprem lub natką pietruszki , polewamy sałatę sosem i podajemy razem z nototenią w pieczarkach ( tłuszczyk ze smażenia wygodniej podać osobno).

Tym sposobem w ok. 30-40 minut mamy cały obiad gotowy.

1 komentarz:

Unknown pisze...

fajny pomysł na rybę, takiej ryby nie jadłam jeszcze:)