sobota, 29 marca 2014

Ruskie pierogi z miętą

Za ładnie na dworze żeby gotować . Ale od czego jest zamrażarka i przepisy w archiwum. Okazuje się, że tej wersji ,, ruskich" jeszcze na blogu nie wstawiałam - pora nadrobić zaległości. 





Z tej porcji wychodzi ok 20  pierogów .

Ciasto parzone jest grubsze od zwykłego , krócej takie pierogi się gotuje , szybciej  się je robi . Nie potrzeba ciasta wałkować , wykrawać .



Czas : 30 minut



Składniki :



1,5 szklanki mąki + mąka do posypania tacki na której ułoży się pierogi

1 szklanka wrzącej wody

szczypta soli + sól do osolenia wody do gotowania pierogów

 puree z  3 ugotowanych  średniej wielkości ziemniaków

10 dag białego sera śmietankowego

3 cebule

3 łyżki masła

3 łyżki oleju

mielony pieprz

2 łyżki pokrojonej drobno mięty



-przygotować farsz mieszając puree ziemniaczane z serem , podsmażoną na złoto drobno pokrojoną 1 cebulą , miętą , solą i pieprzem


-nastawić garnek z osoloną wodą na gazie by się zagotowała .


-wsypać mąkę do miski , osolić .Wlać wrzącą wodę i wymieszać łyżką. Gdy już cała woda wsiąknie w mąkę wyrabiać ciasto rękami ( uwaga – początkowo jest gorące ),ciasto powinno zrobić się gładkie i sprężyste .


-ciasto podzielić na 18 – 20 części


-każdy kawałek rozpłaszczać na dłoni tak by uformował się placuszek średnicy szklanki ( lub rozwałkować i wykrawać szklanką )


-na ciasto nakładać łyżeczkę farszu i zlepiać pierożka


-układać na wysypanej mąka tacce


-gotować w osolonym wrzątku 2 minuty od wypłynięcia.





Podawać polane usmażonymi na złoto na maśle z olejem 2 cebulami ( pokrojonymi w piórka ) - udekorowane listkami mięty i posypane grubo zmielonym kolorowym pieprzem.


3 komentarze:

Unknown pisze...

ciekawy pomysł na ruskie:)

Karmel-itka pisze...

z miętą nigdy nie kosztowałam.

madlene17 pisze...

Musi być pyszne:) Ja ostatnio do ruskich dodałam kilka listków świeżej bazyli i wprowadziły one całkiem inne doznania smakowe :)