czwartek, 13 marca 2014

Tymiankowe puree z patatów i pietruszki


Fantastyczny dodatek do II Dań . Słodkość patatów przełamana smakiem korzenia pietruszki. Nutka tymianku dodaje smaku . Jeszcze tylko odrobina masła, soku i skórki  z cytryny  , szczypta soli i już nic więcej nie potrzeba.


Czas : 40 minut

Składniki:

1/2 średniej wielkości patata ( objętościowo trochę więcej niż pietruszka)
1 średnia pietruszka
1 łyżka masła
sól do smaku
sok z cytryny do smaku
1 łyżka usiekanych listków świeżego tymianku
1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej
pieprz cytrynowy do smaku

Obrać patat i pietruszkę.



Umyć. Pokroić w kostkę.


Zalać wodą w takiej ilości by zakryła warzywa , wsypać pół łyżeczki soli.
Ugotować do miękkości .


Odcedzić.
Utłuc na puree . Dodać masło. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, skórką cytrynową i pieprzem. Wsypać połowę usiekanego tymianku.


Podawać posypane resztą tymianku.




2 komentarze:

Unknown pisze...

świetny pomysł:)

Anonimowy pisze...

Witaj, nominuję Twój Blog do Liebster Blog Award. Życzę miłej zabawy :) Szczegóły na:http://kulinariat.blogspot.com