czwartek, 9 lutego 2012

Kiełbasa smażona ,, różyczka „


Proste , szybkie, dekoracyjne ,
Czas : 10 minut

Składniki :
2kiełbasy ( zwyczajnej , Śląska, podlaska )
1 łyżka oliwy do podsmażenia
1 łyżka masła
1 łyżeczka pikantnej przyprawy (zmieszane pieprz , papryka, majeranek, curry, itp.) 

Kiełbasę natrzeć przyprawami i   ponacinać w ,, kratkę „ z obu stron . Smażyć na oliwie , aż nacięcia się rozwiną i kiełbasa będzie jak ,, jeżyk „ ( różyczka ).Dołożyć masło i dosmażyć .
Podawać jako ciepłą przystawkę z pieczywem i musztardą  lub danie obiadowe z ziemniakami puree , surówką .

2 komentarze:

Smaczna Pyza pisze...

jaka różyczka?! toż to klasyczna "sysunia" jest :)))

I powiem jeszcze, że kupiłam sobie dzisiaj purpurową marchewkę - bardzo jej byłam ciekawa :)

Unknown pisze...

Hi hi - u mnie zwsze nazywaja to ,,różyczki" bo jak dzieciaki były małe to kroiłam na kawałki takie po 2 cm i jak się powywijały to dzieciaki miały radochę . Wrzucam starocia bo jeszcze tyle pozostało z lamusa - a szkoda by ich nie było w podpowiedziach .