Staram się mieć w
zamrażarce porcje różnych gatunków ryb. Jeśli chodzi o dorsza to z reguły tak
się składa , że jak go kupuję to płat jest za duży dla nas na obiad na jeden
raz . Dzielę go więc na pół i tak mrożę.
Potem jedna część jest jako drugie danie a druga często zostaje wykorzystana do
zrobienia ryby po grecku. Nie zawsze jest to wersja tradycyjna - modyfikuję ja
by uzyskać nowy smaczek. Dziś doprawiłam świeżym tymiankiem a z warzyw użyłam
tylko cebuli i marchewki.
Czas : 1 ½ godziny + 12 godzin na odstanie
Składniki :
1 średni filet z
dorsza ze skórą ( ok. 40 dag)
2 duże cebule
2 średnie marchewki
9 dag koncentratu
pomidorowego ( malutki słoiczek)
1 cytryna
2 małe liście laurowe
3 ziarna ziela
angielskiego
6-8 ziaren czarnego
pieprzu
pieprz mielony do
smaku
sól do smaku
cukier do smaku
maggi w płynie do smaku
mąka do oprószenia
2 łyżki usiekanych
listków świeżego tymianku
olej do smażenia (
ryżowy, z pestek winogron, słonecznikowy)
1,5 szklanki wody
Dorsza pokroić na
kawałki .
Polać sokiem z
cytryny i łyżka oleju. Zostawić na 20 minut.
Osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi.
Oprószyć mąką i
usmażyć na rumiano na oliwie. Odłożyć.
Cebulę pokroić w ,,
piórka „ i zeszklić na oleju.
Obrać, umyć i pokroić
w cienkie słupki ( tzw. julienkę)
marchew.
Dołożyć marchewkę do zeszklonej cebuli . Chwilę smażyć .
Podlać wodą , dodać
przyprawy -ziele angielskie, liście laurowe i dusić 30 minut .
Dołożyć koncentrat
pomidorowy. Wymieszać. Doprawić sos solą , pieprzem , cukrem wg uznania i maggi .Zagotować
.
W pojemniku lub słoju
układać warstwami : gorący sos – rybę – sos – rybę i tak do wyczerpania
składników. Wierzchnią warstwę ma stanowić sos.
Zostawić na ok. 12
godzin w lodówce by ryba przeszła sosem
. Podawać na zimno.
1 komentarz:
wygląda smacznie:)
Prześlij komentarz