poniedziałek, 3 marca 2014

Ziemniaki faszerowane w sosie koperkowym


To już chyba 6-ta czy 7-ma wersja faszerowanych ziemniaków. Robiłam z grzybami, białą kiełbasą, mięsem z kurkami, kurczakiem. W sosie grzybowym, pieczarkowym , śmietanowo-tymiankowym itd.

Dziś następna próba. Zostało mi kawałek gotowanego mięsa wieprzowego ( gotowałam w rumianym wywarze by podawaćw sosie musztardowym i część mięsa mi została).




Czas: 45 minut


Składniki:




3 łyżki prażonej cebulki

3 łyżki otrębów pszennych

1 białko

1 pęczek koperku ( średni lub 2 takie zimowe- po pokrojeniu ma być ok. pół szklanki kopru)

9 średnich ładnych ziemniaków

szczypta mielonego pieprzu

szczypta soli

1/3 szklanki słodkiej śmietanki

1 łyżka masła

1 łyżka oleju ( ryżowy)

maggi

4 szklanki wody.


Zmielić mięso i warzywa.



Wymieszać  z połową  usiekanego koperku , łyżką oleju i otrębami. Doprawić odrobiną maggi , pieprzem mielonym.


Dodać prażoną cebulkę i szczyptę soli. Po wymieszaniu odstawić na 10 minut.



Obrać i umyć ziemniaki. Wydrążyć łyżeczką środki pozostawiając wydrążone kawałki.



Wypełnić puste miejsca w ziemniakach farszem .



Pokroić kawałki ziemniaków które zostały wydrążone.



Dno garnka wysypać pokrojonymi kawałkami ziemniaków.

Ziemniaki faszerowane  ułożyć  w garnku.



Zalać wodą , dodać 1 łyżkę maggi.

Zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut przy uchylonej pokrywce ( płyn powinien odparować o połowę).



Delikatnie wyjąć ziemniaki.



Wlać śmietankę , dodać masło ,wsypać resztę usiekanego koperku ( odrobinę zostawić do posypania po wierzchu dla dekoracji) i  zmiksować sos by zgęstniał.



 Doprawić sos do smaku pieprzem .

Podawać ziemniaki ułożone na porcji sosu posypane koprem.

3 komentarze:

Żyć nie umierać pisze...

Ciekawy pomysł:)

Nashelly pisze...

Uwielbiam ziemniaki w każdej postaci! A u Ciebie pysznie nadziane, coś dla mnie! :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

Unknown pisze...

Bardzo smakowity obiadek.