niedziela, 6 kwietnia 2014

Jarskie gołąbki ( robione na parze) z sosem



Pomysł z jakiegoś programu kulinarnego ( chyba Mistrzowie kuchni). Tyle , że tam były to gołąbki w kapuście włoskiej , z kaszy z mięsem i chyba robione w piekarniku . Ale w sumie chodziło o to by zrobić dodatek do mięs z sosem , a ponadto wykorzystać wierzchnie liście młodej kapusty ( zresztą chyba nie tylko).



Czas: 1 godzina


Składniki:


8 dużych wierzchnich liści młodej kapusty

3 dag ryżu

1 jajko

1 mała gałązka lubczyku

1 gałązka natki pietruszki

2 łyżeczki koncentratu pomidorowego

2 szklanki wywaru warzywnego

cukier do smaku

maggi w płynie do smaku

1/16 czerwonej świeżej papryki

1/16 żółtej świeżej papryki

3 łyżki usiekanej natki pietruszki

sól do smaku

pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

2 łyżki masła ( lub tłuszczu od pieczenia np. kurczaka)

2 łyżki mąki


Z kapusty zdjąć 8 wierzchnich liści.

Liście  kapusty sparzyć wrzątkiem , odcedzić i osuszyć.

Z  4 mniejszych skroić grube nerwy ( ja je jeszcze lekko ,, traktuję,, tłuczkiem do mięsa - oczywiście tylko nerwy liścia , a nie liście).



Pokroić obie papryki i kostkę . Usiekać natkę.



Jajko roztrzepać.

Ugotować ryż w osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić.

Wymieszać ryż z paprykami , natką i jajkiem .

Doprawić do smaku szczyptą soli i pieprzu.



Na  liście kapusty nałożyć farsz ( po ok. 1,5 łyżki). Zwinąć gołąbki.



Zawinąć je w folię spożywczą ( farsz jest luźny i może wypływać ale w trakcie gotowania jajko się zetnie wiążąc go).



Do dolnego garnka do gotowania na parze wrzucić pokrojone 2 liście kapusty ( największe ), liście natki i lubczyku. Zalać wywarem warzywnym.



Ułożyć w górnym garnku do gotowania na parze pozostałe 2 duże liście kapusty ( mogą być porwane)- na nich gołąbki i gotować 20 minut od zagotowania wywaru w dolnym garnku.
Przecedzić wywar w dolnym garnku.



W małym garnuszku do tłuszczu * mąkę . Wymieszać .



Rozprowadzić 1,5  szklanki wywaru z dolnego garnka ( warzywno-kapuściany). Zagotować. 

Dodać koncentrat- wymieszać.



Doprawić do smaku  ( maggi, pieprzem i cukrem ).



Gołąbki ułożyć na desce . Odwinąć z folii i pokroić ukośnie .



Podawać ułożone na sosie same lub z pieczonym lub duszonym mięsem ( drobiem , rybą).


* Sos zależnie od tego jak będziemy podawać gołąbki robimy na maśle ( jeśli nie mamy tłuszczu z pieczenia).


** Gołąbki można podać w innym sosie zrobionym na bazie wywaru z dolnego garnka - np. cytrynowy , grzybowy , pieczarkowy itp.

*** Wydaje mi się, że podobnie można zrobić jarskie gołąbki z kaszami.

2 komentarze:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko pisze...

Ciekawy pomysł na jarskie gołąbki. Prezentują się apetycznie.

Unknown pisze...

Bardzo ciekawy pomysł jako dodatek do obiadu.