Mięso z rekina (bez ości)- doskonale
sprawdza się w różnych potrawach - smażone, pieczone, grillowane, gotowane lub
do zupach. Łączy się z wieloma przyprawami , a że używane jest w wielu
kuchniach świata możemy podawać go na dziesiątki sposobów - od najprostszych do
super wykwintnych.
U mnie sezon na rekina zaczynam
najprostszą wersją tj. smażonym z marynaty cytrusowej.
Czas: 1 godzina
Składniki:
2 steki z rekina ( takie po ok. 15
dag)
1/2 cytryny
1 pomarańcza
5 listków Kafiru ( suchych)
sól morska grubo mielona do smaku
pieprz kolorowy gruboziarnisty do
smaku
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 łyżki oleju kokosowego
tymianek do dekoracji
Steki z rekina rozmrozić ( bo
niestety u nas występuje w sprzedaży tylko mrożony).Zlać wodę. Opłukać.
Osuszyć.
Z pomarańczy odkroić 4 plastry i
odłożyć zawinięte w folię by nie wyschły).
Można wyciąć w ozdobne ząbki)
Ułożyć w pojemniku steki z rekina i
zalać sokiem z reszty pomarańczy i połowy cytryny. Włożyć w marynacie listki Kafiru. Posypać grubo mielonym
kolorowym pieprzem.
Zostawić na 30 minut.
Wyjąć i osuszyć papierowymi
ręcznikami kuchennymi.
Osolić delikatnie steki i posypać
dodatkowo pieprzem.
Na patelni rozgrzać bardzo mocno
tłuszcz ( olej kokosowy i z pestek winogron) i na wrzący wrzucić listki Kafiru.
Po kilku sekundach dołożyć steki. Smażyć po 3-4 minuty z każdej strony.
Podawać z plastrem pomarańczy by jej
sokiem skropić rekina już na talerzu.
Do tego ziemniaki ( najlepiej
pieczone lub frytki) i sałata z pomarańczowym dresingiem.
Dekorować tymiankiem bo dobrze łączy
się smakowo z pomarańczą.
2 komentarze:
Widziałam kiedyś rekina w Biedronce. Żałuję, że nie kupiłam!
Kupuj w ciemno Beatko jest super. Ja też w końcu w Biedronce upolowałam ( na zapas sobie nakupowałam ) i będę eksperymentować.
Prześlij komentarz