Notorycznie podaję mięsa, ryby, jaja, kluski w sosie koperkowym.
I przepis na ten sos jest częścią kilkudziesięciu innych przepisów , ale osobno
spisanego przepisu na ten super smaczny i jednocześnie super prosty sos nie
mam. No to w ramach ,, wiosennych ,,porządków - proszę bardzo jest.
Czas: 15 minut
Składniki:
1 szklanka wywaru *
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
1/3 szklanki usiekanego świeżego
koperku
szczypta soli
szczypta cukru
sok z cytryny do smaku
Rozgrzać olej i masło ( nie rumieniąc ) w garnuszku o grubym
dnie.
Usiekać umyty i osuszony koperek ( poobrywany z
grubych gałązek).
Wsypać połowę koperku na rozgrzany
tłuszcz i chwilę smażyć mieszając.
Posypać mąką - wymieszać by mąka
połączyła się z tłuszczem.
Zmieszać wywar z gotowania i
śmietankę
i letnim rozprowadzić koperkową zasmażkę.
Doprawić do smaku sokiem z cytryny,
solą i cukrem. Wsypać pozostały koperek
- zamieszać.
* Jeśli chodzi o wywar na jakim
robimy sos koperkowy to zależy to oczywiście od tego do czego go robimy
.Wykorzystujemy w tym celu
- rosół lub bulion w którym
gotowaliśmy kurczaka
-wywar mięsno- warzywny ( czysty) na
zupę gdy podajemy w tym sosie np. mięso z zupy
- wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych
, z mielonego mieszanego, rybnych)
-gotowania warzyw ( np. kalafiora)
- lub ostatecznie kostki bulionowej
jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos np. do jajek
na twardo w sosie koperkowym
Dziś np. podałam z sosem koperkowym (
a w zasadzie w sosie koperkowym ) jajka na twardo , do tego ziemniaczki z wody i marchewkę tartą z
jabłkiem.
1 komentarz:
pycha:) do tego jajko sadzone poproszę i pyszny obiad będzie:D
Prześlij komentarz