wtorek, 22 kwietnia 2014

Sos tatarski z dodatkiem papryki konserwowej



Chyba nigdy nie przestanę sprawdzać czy jeśli odrobinę zmieni się przepis to czasem potrawa nie będzie smaczniejsza . Sos tatarski robiłam już w wielu wersjach - podstawowy ( majonez, śmietana, musztarda zwykła, korniszony i grzyby), z dodatkiem kaparów, z miodem zamiast cukru, z marynowanym patisonem albo z marynowanymi pieczarkami zamiast grzybów leśnych. Dziś następna wersja z papryką konserwową.



Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka gęstego majonezu  ( 200 ml )
1 szklanka  kwaśnej śmietany 18 % ( 200 ml )
słoik 200 ml marynowanych podgrzybków  ( maślaków , prawdziwków )
słoik 200 ml  korniszonów
1/3 szklanki pasków papryki konserwowej
2 łyżeczki musztardy sarebskiej
szczypta cukru do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony do smaku

Wyjąć z zalewy grzyby i korniszony .Odsączyć paprykę.
Pokroić grzyby w bardzo drobną kosteczkę ( gdyby grzyby były pokryte śluzem przepłukać je wcześniej zimną wodą i odcedzić) .


Pokroić w drobną kostkę korniszony.


Paski papryki pokroić w kostkę.


Włożyć korniszony, grzyby i paprykę do jednej miski ( po odrobinie odłożyć do dekorowania powierzchni sosu przy podawaniu).


Wymieszać majonez , śmietanę i musztardę .


Grzyby , korniszony i paprykę zmieszać ze sobą i polać majonezem ze śmietaną i musztardą.


Doprawić do smaku pieprzem  i cukrem.

Podaję do pasztetów, wędlin , jajek na twardo.

Brak komentarzy: