niedziela, 20 kwietnia 2014

Wielkanocne ruloniki z jajecznym wnętrzem


Wielkanoc to jajeczne święta. Co nie znaczy , że muszą to być połówki jajek z majonezem. Postanowiłam, że w tym roku będą to bardzo małe porcje ( tzn. po 1-2 sztuki z każdego rodzaju) na osobę , ale za to nie tradycyjne.
I takimi są te ruloniki. Zawsze smakowało mi połączenie smaku ogórka z jajkiem.
Mało pracy - smak idealny- wygląd super.



Czas : 30 minut

Składniki:

1 jajko
1 ogórek ( długi)
1 łyżeczka majonezu
1/2 łyżeczki czarnego kawioru
1/2 łyżeczki czerwonego kawioru
szczypta kurkumy
kilka gałązek koperku
gałązka natki pietruszki

Ugotować jajko na twardo. Przełożyć do zimnej wody by ostygło. Obrać ze skorupki.


Utrzeć jajko na puch z majonezem i szczyptą kurkumy ( chodzi o to by kurkuma nadała masie jednolity żółty kolor ).


Z umytego ogórka ściąć za pomocą obieraczki do ziemniaków  12 długich pasków ( najlepiej po obu stronach ogórka by nie były to paski środkowe z nadmiarem pestek).


Na 6  pasków ogórka kłaść z jednego końca pastę jajeczną i obwijać  na około paskiem tworząc rolkę. Potem zawijać na około drugi pasek ogórka.
Dekorować  3 rolki czarnym , a 3 czerwonym kawiorem  i listkami kopru.


* Moja rada przygotować pastę i paski ogórka wcześniej. Trzymać w lodówce zakryte folią. Bezpośrednio przed podaniem paski ogórka osuszyć i przygotowywać rolki i od razu podawać ( jeśli będą za długo stały na stole to ogórek puści sok i rolki podejdą płynem co może brzydko wyglądać).

Brak komentarzy: