poniedziałek, 21 kwietnia 2014

Gęsio-kurczakowa galaretka


Galaretki mięsne robię bardzo często. Wieprzowe, wołowe, z drobiu, mieszane. Tym razem na Wielkanoc w planie była mała porcja galaretek z kurczaka. A , że kupiłam na Święta gęsią pierś to przy okazji po wycięciu połówek do pieczenia okazało się, że zostały mi jeszcze kawałki na inne potrawy. Połączyłam więc gęś i kurczaka w jednym.



Czas: 1,5 godziny + zastyganie

Składniki:

1 udko z kurczaka
kawałek kości  (z mięsem ) po luzowaniu połówek  piersi gęsi
2 jajka na twardo
2 łyżki konserwowego groszku
2 marchewki
1 pietruszki
kawałek selera
1/4 pora
1 mała cebula
1/2 cebuli czerwonej
1 liść laurowy
4 ziarna pieprzu czarnego
2 ziela angielskie
1 goździk
2,5 szklanki wody
5 łyżeczek żelatyny
sól
maggi w płynie
gałązka świeżego lubczyku
natka pietruszki


Obrać, umyć i pokroić na kawałki warzywa - opiec na suchej patelni by z zawartych w nich cukrach zrobił się karmel ( nada smak i kolor bulionowi).

Mięso i kości podzielić na mniejsze kawałki ( szybciej się gotuje) i ułożyć w garnku razem z warzywami. Dorzucić ziele angielskie, pieprz ziarnisty, liść laurowy i goździk. Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki maggi w płynie i gałązkę lubczyku.


Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować na małym 1 godziny, aż mięso będzie odchodzić  od kości a bulion wygotuje się do objętości ok. 2 szklanek.


Wyjąć  mięso i warzywa.


Bulion przecedzić.



Obrać kurczaka ze skórek , chrząstek i kości i rozetrzeć na ,, strzępki".


Obrać od kości mięso gęsi i drobno pokroić.




Obrać ugotowane na twardo jajka ( miałam z tym duży problem bo skorupki co bym nie robiła trzymały się jajka) i pokroić w grube plastry ( z każdego jajka wykroić 3 ze środka a resztę odłożyć do sałatki).
Kawałek marchewki  pokroić w drobne kawałki *.


Namoczyć w kilku łyżkach zimnej wody żelatynę.


Ułożyć w formie do babki ( z kominkiem)oba rodzaje mięs, plastry jajka, groszek, marchewkę, .
Bulion podgrzać - doprawić do smaku maggi i pieprzem.  Dodać namoczoną żelatynę. Dobrze wymieszać .
Ostrożnie zalać  bulionem z żelatyną ułożone w formie mięso z dodatkami.
Zostawić by ostygło. Wstawić do lodówki i zostawić do zakrzepnięcia.


Podawać z kawałkiem cytryny lub octem - jak kto woli.

* Resztę marchewki, selera , pietruszki i kawałki jajek użyć do zrobienia sałatki .



Brak komentarzy: