środa, 16 kwietnia 2014

Zupa z konserwowej fasolki szparagowej


Fasolka szparagowa konserwowa stoi zawsze w mojej spiżarni ( nie wekuję sama bo nie mam działki, a kupowanie i przygotowywanie małych słoiczków na 2 osoby jest bez sensu). Kupuję puszki żółtej , zielonej lub mieszanej i jak trzeba po prostu otwieram. Mam na jarzynkę ( z bułką tartą na masełku), do omletów, duszonek typu giuwecz lub wszelkiego rodzaju zup jarzynowych. Pewnie , że nie jest to to samo co świeża fasolka - ale tą kupuję w sezonie.


Czas: 1 godzina

Składniki:

porcja z kurczaka na wywar ( 2 skrzydełka, szyjka, trochę okrawek od formowania udek do pieczenia - jakieś 25 dag ,,porcji rosołowej " )
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1/2 zielonej części pora
1 cebula
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
6 ziaren czarnego pieprzu
kawałek gałązki lubczyku
sól do smaku
pieprz kolorowy grubo mielony
maggi do smaku
1 puszka zielonej fasolki szparagowej ( 400 g )
2 ziemniaki
4 łyżki pokrojonego koperku
1/3 szklanki słodkiej śmietanki
2,5 szklanki wody

Obrać i umyć warzywa ( z cebuli zdjąć tylko wierzchnie łuski).Pokroić warzywa na kawałki.
Opiec marchew, pietruszkę, seler i por na suchej patelni . Mają się lekko zrumienić by powstał naturalny karmel.


W garnku ułożyć umytą ,,porcję rosołową ". Dorzucić opieczone warzywa, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz ziarnisty , gałązkę lubczyku. Zalać wodą. Dodać łyżkę maggi i doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować ( wywar ma ,, pyrkać ")przez 45minut.


Wyjąć porcję rosołową i warzywa.

Wywar przecedzić.
Obrane i umyte ziemniaki pokroić w kostkę.
Wrzucić do wywaru i gotować 15 minut.

Fasolkę konserwową odcedzić.


Jedną marchew z wywaru pokroić w kostkę.


Dodać  do zupy fasolkę, marchew i koperek.


Dolać śmietankę. Doprawić do smaku maggi i pieprzem.
Podawać posypaną resztą koperku.

* Chude mięso obrane z ,, porcji rosołowej " mrożę razem z resztą marchewki, pietruszką i selerem zamroziłam i  potem po zmieleniu połączę np. z podsmażoną cebulką, ugotowaną kaszą czy innymi składnikami w farsz do pierogów, krokietów czy pyz.



Brak komentarzy: