sobota, 17 maja 2014

Arbuzowe śniadanko


Bardzo lubię tego typu ,, przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie. Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z warzywami , jajka z warzywami, warzywa z serkami .Ważne by było kolorowo i smacznie.
A , że w chorobie ( lub po ) specjalnie apetytu nie ma - łatwiej mi jest zjeść taką ,, kanapkę ,, niż coś innego ( obiad na razie tradycyjnie- indyczy bulion ).



Czas: 15 minut

Składniki:

ogórek
pół plastra arbuza
po 1/2 łyżeczki białego sera na porcję
kwaśna śmietana ( po łyżeczce na 6 łyżeczek sera)
szczypta soli
szczypta sumaku
szczypta czarnego pieprzu grubo mielonego
gałązka tymianku do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji

Ogórek ( umyty) ponacinać ozdobnie i pokroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm .


Z arbuza za pomocą łyżeczki do drążenia melonów wyciąć tyle kulek ile mamy plastrów ogórka.


Ser utrzeć na gładką masę doprawiając solą , szczyptą sumaku i pieprzu.


Na każdy plasterek ogórka kładziemy pół łyżeczki sera .
Na serze układamy kulkę arbuza ( lekko ją wciskając w ser by nie spadała).Arbuz oprószyć lekko sumakiem.


Udekorować listkami tymianku i natką pietruszki.

Brak komentarzy: