Bardzo lubię tego typu ,,
przegryzajki,,. Niby nic - takie coś na jeden gryz. Nie musi być na pieczywie.
Co raz częściej łączę w takich starterach owoce z warzywami , jajka z
warzywami, warzywa z serkami .Ważne by było kolorowo i smacznie.
A , że w chorobie ( lub po )
specjalnie apetytu nie ma - łatwiej mi jest zjeść taką ,, kanapkę ,, niż coś
innego ( obiad na razie tradycyjnie- indyczy bulion ).
Czas: 15 minut
Składniki:
ogórek
pół plastra arbuza
po 1/2 łyżeczki białego sera na porcję
kwaśna śmietana ( po łyżeczce na 6
łyżeczek sera)
szczypta soli
szczypta sumaku
szczypta czarnego pieprzu grubo
mielonego
gałązka tymianku do dekoracji
natka pietruszki do dekoracji
Ogórek ( umyty) ponacinać ozdobnie i
pokroić w plasterki grubości ok. 0,5 cm .
Z arbuza za pomocą łyżeczki do
drążenia melonów wyciąć tyle kulek ile mamy plastrów ogórka.
Ser utrzeć na gładką masę doprawiając
solą , szczyptą sumaku i pieprzu.
Na każdy plasterek ogórka kładziemy
pół łyżeczki sera .
Na serze układamy kulkę arbuza (
lekko ją wciskając w ser by nie spadała).Arbuz oprószyć lekko sumakiem.
Udekorować listkami tymianku i natką
pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz