poniedziałek, 26 maja 2014

Pierś z gęsi pieczona w sosie pieprzowo-wiśniowym


Wykorzystuję połówkę piersi którą upiekłam wcześniej (Gęsie piersi pieczone z jabłkami ).
Tak to już u mnie jest , że muszę kombinować co by tu zrobić by coś co robię na jeden obiad mogło potem w zmienionej formie być drugim czy trzecim posiłkiem. Tak też jest z tymi piersiami - zrobiłam na Wielkanoc jedną wersję , a potem drugą połówkę upieczoną po prostu zamroziłam.



Czas: 15 minut

Składniki:

1  pierś z gęsi
przyprawy do pieczenia gęsi *
4 łyżki mrożonych wiśni
1/2 szklanki wody
2 goździki
2 łyżki miodu
maggi do smaku
1/8  cytryny
kilka gałązek świeżego tymianku
pieprz kolorowy grubo mielony - szczypta do smaku
papryka w płatkach - szczypta do smaku

Ponacinane ( wyluzowane od kości ) połówki piersi z gęsi


natrzeć pastą zrobioną z mieszanki przypraw do gęsi i odłożyć na noc do lodówki.


Piec w namoczonym Garnku Rzymskim ( lub szkle żaroodpornym czy brytfance) w temperaturze najpierw 200 * C , a potem 180 *C ( zmniejszyć w połowie pieczenia) podlane 1/2 szklanki wody.
Gdy piersi będą miękkie wyjąć i zawinąć w folię aluminiową by chwilę odpoczęły .


Do patelnię wylać 2 łyżki miodu i ogrzewać aż miód zacznie się karmelizować. Wrzucić 2 goździki, skórkę z cytryny, 4 łyżki mrożonych wiśni .
Podlać 1/2 szklanki wody. Dodać 3 łyżki sosu od pieczenia gęsi. Posypać  szczyptą pieprzu kolorowego grubo mielonego, szczyptę papryki w płatkach i dodać  gałązki tymianku.
Mieszając gotować około 5 minut.
Dorzucić łyżkę zimnego masła i  energicznie mieszać trzepaczką. Doprawić sokiem z cytryny i pieprzem.


Jedną  połówkę piersi pokroić w cienkie plasterki ( drugą zamrozić razem z tłuszczem od pieczenia na Gęś w kapuście ).


Podgrzać w sosie.
Podawać obłożoną wiśniami i udekorowaną tymiankiem.

* 5 łyżek majeranku,1 łyżeczka miodu,1 łyżeczka mielonej papryki,1/2 łyżeczki pieprzu mielonego,1/2 łyżeczki Jarzynki ( Kucharka , Vegety lub co kto używa ),1 łyżka oleju z pestek winogron

Brak komentarzy: