wtorek, 20 maja 2014

Sos chrzanowy


Kolejny przepis na sos który można zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł. A , że postanowiłam zrobić ,, przegląd merytoryczny,, tego czy się podzieliłam lub nie w swoich wpisach to wyciągam z lamusa ,,oczywiste-oczywistości,, bo może ktoś nie zna lub nie umie robić.

Czas : 10 minut

Składniki::

1 szklanka wywaru *
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
3 pełne łyżeczki tartego ostrego chrzanu ze słoiczka
szczypta soli
szczypta cukru

Do garnuszka o grubym dnie wlać olej i dołożyć masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści ale nie zrumieni.


Zasypać tłuszcz mąką - wymieszać .


Zalać zasmażkę  wywarem z gotowania i śmietanką i dokładnie wymieszać. Podgrzewać aż zrobi się kremowy sos.


Dodać chrzan - wymieszać.
Doprawić do smaku solą i cukrem.


* Jeśli chodzi o wywar na jakim robimy sos chrzanowy to oczywiście zależy to od tego do czego go robimy .

Możemy wykorzystać :

- rosół lub bulion z gotowania kurczaka

-wywar mięsno- warzywny ( czysty) na zupę

- wywary z gotowania pulpetów ( drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych)

-wywar z gotowania warzyw ( np. kalafiora)

- lub ostatecznie kostki bulionowej jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos

Brak komentarzy: