Kolejny przepis na sos który można
zrobić w kilka minut. Normalnie występuje jako składnik wielu potraw , tyle, że
nigdy nie spisywałam go jako osobny pomysł. A , że postanowiłam zrobić ,,
przegląd merytoryczny,, tego czy się podzieliłam lub nie w swoich wpisach to
wyciągam z lamusa ,,oczywiste-oczywistości,, bo może ktoś nie zna lub nie umie
robić.
Składniki::
1 szklanka wywaru *
0,5 szklanki słodkiej śmietanki
2 łyżki masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
2 płaskie łyżki mąki
3 pełne łyżeczki tartego ostrego
chrzanu ze słoiczka
szczypta soli
szczypta cukru
Do garnuszka o grubym dnie wlać olej
i dołożyć masło. Podgrzewać aż masło się rozpuści ale nie zrumieni.
Zasypać tłuszcz mąką - wymieszać .
Zalać zasmażkę wywarem z gotowania i śmietanką i dokładnie
wymieszać. Podgrzewać aż zrobi się kremowy sos.
Dodać chrzan - wymieszać.
Doprawić do smaku solą i cukrem.
* Jeśli chodzi o wywar na jakim
robimy sos chrzanowy to oczywiście zależy to od tego do czego go robimy .
Możemy wykorzystać :
- rosół lub bulion z gotowania
kurczaka
-wywar mięsno- warzywny ( czysty) na
zupę
- wywary z gotowania pulpetów (
drobiowych , z mielonego mieszanego, rybnych)
-wywar z gotowania warzyw ( np.
kalafiora)
- lub ostatecznie kostki bulionowej
jeśli nie mamy żadnego gotowego wywaru w zapasie a chcemy mieć sos
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz