O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

piątek, 23 maja 2014

Leczo z pulpetami


I jedno i drugie ( mówię o leczo i pulpetach ) robię w wielu wersjach . Pulpety w różnych sosach , leczo z różnymi dodatkami. Łączę je też razem. Tu podam przepis od początku , ale z reguły jest tak , że wykorzystuję gotowe , zamrożone pulpety w wywarze dodając je do leczo , lub zamrożone gotowe leczo dodając do przygotowywanych pulpetów. A może być i tak , że i jedno i drugie jest z zapasu i tylko doprawione po połączeniu.






Czas : 1 godzina


Składniki:


Na pulpety:


1/2 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

1 jajko

1/2 bułki ( dużej)

3 łyżki bułki tartej

3/4 szklanki mleka

sól do smaku

pieprz mielony  do smaku

maggi w płynie do smaku

1 litr wywaru warzywnego ( może być z kostki)

mąka do oprószenia



Na leczo :


1 papryka zielona

1 papryka czerwona

1 papryka żółta

2 cebule ( dałam 1 czerwoną i 1  białą )

2 średnie pomidory

1 łyżeczka płatków paprykowych

3 łyżeczki koncentratu pomidorowego

szczypta cukru do smaku

szczypta pieprzu mielonego do smaku

maggi w płynie do smaku

3 łyżki oleju z pestek winogron

1/3 szklanki usiekanej natki pietruszki



Do garnka  wlać wywar warzywny i zagotować go.

Zalać mlekiem pokruszoną bułkę.


Namokniętą dobrze odcisnąć.



Wyrobić  mięso , odciśniętą bułkę , bułkę tartą , jajko .



Doprawić solą, pieprzem mielonym i maggi w płynie.



Uformować  12 pulpetów i  obtoczyć je w mące .



Gotować  na wrzącym wywarze  20 minut.



Wyłowić łyżka cedzakową ( wywar zostawić * ).



W czasie kiedy pulpety się gotują pokroić umytą paprykę i pomidory. Cebulę pozbawić wierzchnich osłonek i usiekać.



W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zeszklić na nim cebule.



Dorzucić do cebuli papryki , pomidory, płatki paprykowe , szczyptę soli i pieprzu. Podlać 3/4 szklanki wywaru z gotowania pulpetów i zagotować. Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut.



Dołożyć do leczo koncentrat. Zamieszać. Włożyć pulpety **.Dusić 10 minut. Doprawić do smaku.



* Resztę wywaru zamrozić i zużyć na sos.


** Moim zdaniem ta porcja leczo starczy na 4 osoby wystarczy więc włożyć po 2 sztuki pulpetów na osobę czyli 8 sztuk- a resztę ( 4 sztuki) zamrozić w wywarze na potem.

2 komentarze:

JoannaD pisze...

Mniam!

Marta Skowronek pisze...

Takiego leczo jeszcze nie jadłam :) Chyba też opublikuję taki przepis! Dzięki wielkie :) W wolnej chwili zapraszam na leczo do mnie - http://leczo.net.pl/