środa, 11 czerwca 2014

Kotleciki z indyka duszone w kalarepce


Jarzynka z kotlecikami w jednym , a w zasadzie całe danie w jednym bo obok kotlecików obsmażyłam ćwiartki ziemniaków i dopiero dołożyłam podgotowaną kalarepkę i wszystko razem dusić. Wygodna potrawa bo można przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać.



Czas : 40 minut

Składniki:

20 dag chudego mięsa z indyka
1 kromka chleba tostowego
6 łyżek mleka
1 małe jajko ( lub same żółtko )
szczypta pieprzu do smaku
przyprawa do zup do smaku
sól do smaku
szczypta cukru do smaku
1/4 szklanki mąki kukurydzianej do obtoczenia kotletów
1 duża kalarepa
2 duże lub 4 małe ziemniaki
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1/4 szklanki pokrojonego koperku
3/4 szklanki wody

Obrać kalarepkę i pokroić w kostkę.


Zalać w garnuszku wodą , dodać szczyptę soli i cukru i niech się gotuje.


Zmielić mięso z indyka.


Obrać i umyć ziemniaki- pokroić w ósemki.


Pokruszoną kromkę chleba tostowego z odkrojoną skórką zalać mlekiem.


Z mięsa mielonego , odciśniętego chleba i jajka wyrobić masę na kotlety. Doprawić pieprzem mielonym i przyprawą do zup w płynie.


Obtoczyć w mące kukurydzianej.


Na patelni rozgrzać olej i usmażyć kotlety.


Dołożyć na patelnię ósemki ziemniaków i zarumienić.


Zalać podgotowaną kalarepką , posypać usiekanym koprem. Dodać masło. Dusić ok. 20 minut.


W tym czasie płyn powinien odparować pozostawiając uduszone ziemniaki , kalarepkę i miękkie kotleciki w sosie.

* Normalnie jest to pewnie porcja dla 2 osób , ale dla nas będzie to obiad na 2 dni - akurat przyda się bo jutro nie mam czasu gotować.

Brak komentarzy: