wtorek, 10 czerwca 2014

Pomidorowy gulasz drobiowy


Szybka potrawa .Zanim ugotują się ziemniaki lub kasza ( o ile chcemy go podać z takimi dodatkami ) gulasz już będzie dobry. Zero tłuszczyków więc powinien smakować wszystkim. A przyprawą są po prostu pomidory.



Czas: 40 minut

Składniki:

1 duża pojedyncza pierś z kurczaka ( bez skóry i chrząstek)
1 cebula
1,5 dużego pomidora
2 łyżki oleju z pestek winogron
1 łyżka masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta mielonej papryki
1 listek laurowy
3 łyżki usiekanego koperku
3 łyżki wody

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki lub drobną kostkę. Posypać szczyptą soli, pieprzu i mielonej papryki.


W garnku o grubym dnie rozgrzać olej i zarumienić na nim mięso ( mieszać dopiero kiedy mięso samo odkleja się od dna ).
Dorzucić drobno pokrojoną cebulę i zeszklić ją. Dodać masło.


Pomidory pokroić w plasterki a potem w kostkę. Dodać do garnka. Wymieszać.
Wrzucić listek laurowy , szczyptę soli , pieprzu, mielonej papryki. Podlać wodą.


Ustawić na malutkim gazie szczelnie przykryte i dusić ok. 30 minut.
Dosypać koper. Dusić 5 minut.


* Podałam z ziemniakami z wody posypanymi koprem i miksem sałat z delikatnym dresingiem.

1 komentarz:

Unknown pisze...

wygląda świetnie:)