piątek, 13 czerwca 2014

Miętus z patelni aromatyzowany tymiankiem


Miętus to ryba najsmaczniejsza gdy przygotowuje się ją w prosty sposób. Lubię miętusa z koprem , w sosie koperkowym , z kurkami itd.
Smażony na maśle aromatyzowanym ziołami za każdym razem jest trochę inny . I za każdym razem pyszny.
Dziś będzie na tymianku.



Czas : 1 godzina

Składniki :

1 mały miętus bez głowy lub połówka ( 1/3 ) większego
3 łyżki  masła
1 łyżka oleju z pestek winogron
grubo mielony czarny pieprz do smaku
1/4 cytryny
4 gałązki świeżego tymianku

Oczyścić skórę miętusa ze śluzu ( ja posypuję solą i wycieram w nią śluz ).
Umyć dokładnie rybę w zimnej wodzie.
Naciąć skórę od strony brzusznej i usunąć wnętrzności- ponownie dokładnie umyć miętusa .
Podzielić na 2  filety .


Osuszyć papierowymi ręcznikami kuchennymi.


Posolić i posypać pieprzem.


Na patelni rozgrzać masło z olejem.
Wrzucić gałązki tymianku ,


a po kilku sekundach rybę. 
Smażyć  na rumiano  z obu stron.


Zdjąć rybę z patelni odrzucając tymianek.
Przed podaniem skropić sokiem z cytryny i posypać drobnymi listkami tymianku.

* Podałam z fasolką szparagową z wody.

1 komentarz:

Unknown pisze...

świetny obiad:)