piątek, 22 sierpnia 2014

Mintaj na warzywno-pomidorowym sosie

Prawie ryba po grecku tyle , że w wersji uproszczonej i na ciepło. Musiałam przygotować obiad wcześnie rano i szybko pozmywać co się dało bo potem zapowiedziano wyłączenie wody na cały dzień. Zrobiłam sos i usmażyłam rybę. Obrałam i przygotowałam do ugotowania ziemniaki. Potem tylko poddusiłam w sosie rybę w czasie gotowania ziemniaków.




Czas: 30 minut

Składniki:

2 małe filety z mintaja
1 mała cebulka
1 pomidor
kawałek pora ( 3 cm białej części)
1 małe marchew
seler-kawałek wielkości połowy marchewki
2 łyżki maki
1/4 szklanki oleju
sól- do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier-szczypta do smaku
sok z cytryny do smaku
1/2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wody
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
maggi do smaku
1 ziele angielskie
1/2 liścia laurowego

Obrać i umyć warzywa.
Pokroić w piórka cebulę i por.
Utrzeć na tarce jarzynowej ( duże oczka) marchew i seler.
Pomidor sparzyć, zdjąć skórkę i drobno pokroić.
Na głębokiej patelni rozgrzać 4 łyżki oleju i wsypać cebulę i por. Zeszklić.
Dodać marchew i seler- smażyć mieszając kilka minut.
Dołożyć pomidor, ziele i listek laurowy.
Zalać wodą i dusić pod przykryciem aż warzywa będą miękkie a sos prawie odparuje ( ok. 20 minut).
Dodać koncentrat i natkę pietruszki - wymieszać.
Doprawić do smaku maggi, sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem.
W czasie kiedy sos się dusi osuszyć dobrze papierowymi ręcznikami kuchennymi filety z mintaja.
Lekko posolić i posypać pieprzem, oprószyć mąką.
Na drugiej patelni rozgrzać olej do smażenia ryby i na gorący kłaść filety. Smażyć po kilka minut z obu stron. Zdjąć z patelni.

Przed podaniem na patelnię z sosem dołożyć  rybę i podgrzać na małym gazie pod przykryciem.

1 komentarz:

Aguś kulinarnie pisze...

Pyszna jest taka rybka:)