czwartek, 14 sierpnia 2014

Ogórkowa Niani wersja 2


Przy którymś przepisie na którąś zupę z tego cyklu już wyjaśniałam skąd się wzięły zupy Niani. Otóż mój wnuczek Kubuś przez pewien okres czasu był kilka godzin dziennie pod opieką sąsiadki czyli Niani. Niania gotowała Kubie zupki z małymi pulpecikami , które ,, wciągał,, bez opamiętania. Kuba dawno przeprowadził się do UK , a u mnie moda na zupki pozostała.



Czas : 1,5 godziny

Składniki :
 4 średnie kiszone ogórki
1/2 szklanki wody od kiszenia ogórków
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera większości pietruszki
1/2 pora
1 cebula
4 średnie ziemniaki
12,5 dag mięsa mielonego*
20 dag kość z karkówki ( ze sporą ilością mięsa przy kości )                 
maggi do smaku
 ½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
2 łyżki usiekanego koperku
4 szklanki wody

Obrać ziemniaki i warzywa ( z cebuli zdjąć tylko pierwszą łuskę ).
Ziemniaki pokroić w słupki , 1/2 marchewki w plasterki.
Resztę warzyw tzn. 1 1/2 marchewki, seler, pietruszkę, por i cebulę zrumienić na suchej patelni by wydobyć z nich naturalny karmel.
Włożyć do garnka razem z kością od karkówki i zalać wodą  .
Dorzucić listek laurowy i ziele angielskie.
Gotować 40 minut.
Wyłowić warzywa i kość.**
Wrzucić ziemniaki i pół marchewki pokrojone w plasterki.
Doprowadzić do wrzenia.
Mięso mielone wymieszać z 1 łyżeczką maggi i szczyptą pieprzu mielonego.
Na wrzący wywar wrzucać kuleczki mięsa wielkości orzecha laskowego  .
Zupę gotować 20 minut.
Ogórki utrzeć na grubych oczkach tarki jarzynowej.
Wrzucić do zupy. Wlać wodę z kiszenia ogórków. Zagotować. 
Wsypać koper . Doprawić pieprzem .

* Mielone robię z karkówki i piersi indyka w proporcji 3:1
** Na ciepło obrać mięso od kości , wycisnąć marchew, pietruszkę i seler . Zmielone i doprawione użyć na farsz np. do pierogów - można zamrozić ( por, cebulę odrzucamy).

*** Można zaciągnąć śmietanką.

Brak komentarzy: