Przy którymś przepisie na
którąś zupę z tego cyklu już wyjaśniałam skąd się wzięły zupy Niani. Otóż mój
wnuczek Kubuś przez pewien okres czasu był kilka godzin dziennie pod opieką
sąsiadki czyli Niani. Niania gotowała Kubie zupki z małymi pulpecikami , które
,, wciągał,, bez opamiętania. Kuba dawno przeprowadził się do UK , a u mnie
moda na zupki pozostała.
Czas : 1,5 godziny
Składniki :
4 średnie
kiszone ogórki
1/2 szklanki wody od kiszenia
ogórków
2 marchewki
1 mała pietruszka
kawałek selera większości
pietruszki
1/2 pora
1 cebula
4 średnie ziemniaki
12,5 dag mięsa mielonego*
20 dag kość z karkówki ( ze
sporą ilością mięsa przy kości )
maggi do smaku
½ łyżeczki mielonego pieprzu
1 liść laurowy
1 ziele angielskie
2 łyżki usiekanego koperku
4 szklanki wody
Obrać ziemniaki i warzywa ( z
cebuli zdjąć tylko pierwszą łuskę ).
Ziemniaki pokroić w słupki , 1/2
marchewki w plasterki.
Resztę warzyw tzn. 1 1/2
marchewki, seler, pietruszkę, por i cebulę zrumienić na suchej patelni by
wydobyć z nich naturalny karmel.
Włożyć do garnka razem z kością
od karkówki i zalać wodą .
Dorzucić listek laurowy i ziele
angielskie.
Gotować 40 minut.
Wyłowić warzywa i kość.**
Wrzucić ziemniaki i pół
marchewki pokrojone w plasterki.
Doprowadzić do wrzenia.
Mięso mielone wymieszać z 1
łyżeczką maggi i szczyptą pieprzu mielonego.
Na wrzący wywar wrzucać
kuleczki mięsa wielkości orzecha laskowego
.
Zupę gotować 20 minut.
Ogórki utrzeć na grubych
oczkach tarki jarzynowej.
Wrzucić do zupy. Wlać wodę z
kiszenia ogórków. Zagotować.
Wsypać koper . Doprawić
pieprzem .
* Mielone robię z karkówki i
piersi indyka w proporcji 3:1
** Na ciepło obrać mięso od
kości , wycisnąć marchew, pietruszkę i seler . Zmielone i doprawione użyć na
farsz np. do pierogów - można zamrozić ( por, cebulę odrzucamy).
*** Można zaciągnąć śmietanką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz