O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

sobota, 6 września 2014

Cukinia faszerowana + kotleciki z farszu

Utrafienie z ilością farszu do gołąbków lub wszelkiego rodzaju faszerowanych warzyw graniczy czasem z cudem. Dawno już przestałam się tym martwić - po prostu z farszu którego mam w nadmiarze robię kotleciki i podaję w sosie następnego dnia.




Czas: 1 godzina

Składniki:

2 średnie cukinie ( podłużne długości ok.30 cm )
25 dag mielonego mięsa ( u mnie karkówka z piersią indyka)
10 dag suchego ryżu
2 średnie cebule
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
maggi w płynie do smaku
1 szklanka wody
2,5 szklanki bulionu
3 łyżeczki ( płaskie) koncentratu pomidorowego 30 %
szczypta cukru
olej ( z pestek winogron )
1 łyżka masła
1/3 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
1/3 szklanki usiekanego koperku
bułka tarta do panierowania

Umyć i obrać cukinie. Odciąć końcówki. Podzielić każdą na 3 kawałki. A te wzdłuż na połówki.
Wydrążyć połówki ( tworząc łódeczki )pozostawiając wydrążony miąższ .
Miąższ wydrążony z cukinii zalać w małym garnuszku szklanką wody i szklanką bulionu  i gotować 15 minut. Rozdrobnić blenderem .
Cebule bardzo drobno pokroić i zeszklić w garnku na oleju. Dodać masło.
Dosypać ryż i obsmażyć by pokrył się tłuszczem.
Zalać bulionem i dusić pod przykryciem na małym gazie aż ryż wchłonie płyn.
Ostudzić  ryż i wymieszać z mięsem mielonym. Doprawić maggi ,solą i pieprzem.
Wydrążone łódeczki z  cukinii wypełnić farszem - przykryć drugą połówką i obwiązać nicią do mięs ( tak napełnić wszystkie 6 łódeczek , a pozostały farsz odłożyć ).
W głębokiej patelni rozgrzać pozostały olej i obsmażyć na nim cukinię z kilku stron. Zalać płynem z rozgotowanymi wydrążonymi kawałkami cukinii.
Dusić ok. 30 minut.
Wyjąć ostrożnie kawałki cukinii.
Do sosu dodać koper i koncentrat pomidorowy. Wymieszać .Dolać śmietankę. Doprawić solą, cukrem i maggi.
Usunąć nici i podawać oblane sosem na głębokim talerzu.


W czasie kiedy cukinia się dusi z pozostałego farszu uformować 6 kotlecików i obtoczyć je w bułce tartej. Usmażyć na rumiano na rozgrzanym oleju . Ostudzić . Podawać na drugi obiad z sosem od duszenia cukinii lub jeśli zabraknie to np. z pieczarkowym ( + np. sałata z prostym dresingiem ).

1 komentarz:

Anonimowy pisze...
Ten komentarz został usunięty przez administratora bloga.