czwartek, 4 września 2014

Kotlety z gotowanego kurczaka i pieczarek


Przepis i zdjęcie z Archiwum- jakoś tak wyszło , ze jeszcze się nie pojawiły na blogu. A , że uważam potrawę za wartą polecenia nic nie zmieniam.
Smaczne kotleciki z kurczaka z pieczarkami. Pomysł na wykorzystanie mięsa kurczaka po ugotowaniu na nim zupy.



Czas : 20 minut

Składniki :1 duże udko kurczaka  ugotowane
                   2 duże pieczarki
                   1 jajko
                   1 łyżka sosu sojowego
                   pieprz czarny mielony do smaku
                   bułka tarta do panierowania
                   3 łyżki oleju
                   1 łyżka masła

Udko kurczaka z zupy  pozbawić kości, skóry i chrząstek.
Czyste mięso drobno pokroić .
Jedną pieczarkę drobno usiekać i usmażyć na rumiano na 1 łyżce oleju . Dodać do mięsa z kurczaka.
Jajko rozbełtać i podzielić na dwie części. ½ jajka dodać do masy mięsno pieczarkowej, a drugą pozostawić do panierowania.
Masę na kotlety doprawić sosem sojowym i pieprzem . Dosypać do niej 2 łyżki bułki tartej. Wyrobić i uformować 2 kotleciki .
Panierować je w jajku i bułce tartej.
Smażyć na 2 łyżkach oliwy i łyżce masła.
Zdjąć z patelni i włożyć na pozostały tłuszcz pokrojoną w plasterki drugą pieczarkę . Usmażyć ją na rumiano.

Kotlety ponownie włożyć na patelnię i chwilę smażyć z plasterkami pieczarki

1 komentarz:

Unknown pisze...

bardzo lubię takie:)