Jak to zwykle bywa niektóre smaki
powstają przez zupełny przypadek. Miałam dziś w planie robienie faszerowanej
papryki na zapas. A że sezon paprykowy zbiega się z sezonem na cukinię , nic
więc dziwnego, że jak ja kupiłam papryki to jednocześnie w domu pojawiły sie
cukinie ( te dostaję hurtowo z działki od znajomej).Doszłam do wniosku , że w
końcu farsz jest do nich taki sam , to co się będę rozdrabniać- zrobię i
papryki i cukinię faszerowane w tym samym czasie. Co prawda myślałam raczej o
duszeniu ich osobno, ale jak przyszło co do czego to napadło mnie lenistwo.
Wyciągnęłam największy gar i ułożyłam i papryki i cukinie razem- w końcu duszą
się tyle samo. Jak już były gotowe doprawiłam sos i dopiero okazało się , że
jest super - o wiele smaczniejszy niż osobno z papryk i cukinii.
Na pewno będę ten pomysł w sezonie
wykorzystywać. Polecam.
Czas: 1,5 godziny
Składniki:
6 papryk pomidorowych ( lub
mniejszych czerwonych)
1 duża cukinia
3 średnie cebule
30 dag mięsa mielonego ( u mnie
karkówka z piersią indyka w proporcji 2:1 )
10 dag suchego ryżu ( 1 woreczek)
1 jajko
1/2 szklanki usiekanego koperku
4 łyżki oleju ( ja używam z pestek
winogron)
18 dag koncentratu pomidorowego ( 2
małe słoiczki )
1,5 litra bulionu drobiowego lub
warzywnego ( może być z kostki)
1 płaska łyżeczka mielonej słodkiej
papryki
maggi w płynie do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
cukier do smaku
1/2 łyżeczki soli
4 płaskie łyżki mąki
Ugotować w osolonej wodzie ryż - ostudzić ( gotuję w
woreczku bo wygodniej - wiem , że mam równo 10 dag ).
Obrać i pokroić drobno cebule i
usmażyć na złoto na rozgrzanym na
patelni oleju.
Wymieszać mielone z usmażoną cebulą,
ostudzonym ryżem, koprem, jajkiem. Doprawić do smaku maggi, pieprzem i mieloną
papryką ( nie dodaję soli - starcza mi maggi ).
Odstawić farsz by się ,, przegryzł
".
Z papryk ściąć góry , usunąć
delikatnie ogonki , a z papryk gniazda
nasienne ( wytrząsnąć pestki ).
W papryki nałożyć farsz, przykryć
odciętą górą i przypiąć je wykałaczkami ( po 2 na paprykę- góry nie spadają w
trakcie duszenia).
Od cukinii odciąć oba końce. Obrać.
Podzielić na 6 kawałków.
Każdy kawałek przeciąć wzdłuż na
połówki. Wydrążyć miękisz za pomocą małej łyżeczki.
Nałożyć w wydrążone łódeczki farsz i
przykryć drugą częścią. Obwiązać nitkami do mięs.
W dużym garnku ułożyć papryki i
kawałki cukinii. Zalać bulionem ( wywarem warzywnym) i doprowadzić do wrzenia.
Zmniejszyć gaz i dusić 30 minut (
wywar zgotuje się do 6 szklanek czyli 1,2 litra).
Delikatnie wyjąć papryki i cukinie.
Do wywaru z duszenia dodać
koncentrat. Dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku cukrem i maggi.
Mąkę rozrobić w odrobinie zimnej wody
zmieszanej z gorącym wywarem i wlać do garnka. Zagotować na małym gazie by sos
zgęstniał.
Podawać na głębokich talerzach porcję
papryki i porcję cukinii z 3/4 szklanki
sosu ( 2 chochelki do zupy).
* Można dodać śmietanki , ale ja
lubię sos taki bez niej.
** Nie podaję ani z ziemniakami , ani
z pieczywem bo w farszu jest sporo ryżu.
*** Pozostały sos ( ok. 2 szklanek =
6 chochelek do zupy) podam jutro ( lub kiedyś jeśli go zamrożę ) jako zupę z
cienkim makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz