środa, 29 października 2014

Ananasowe żeberka na pikantnie

Przyzwyczailiśmy  się do wieprzowych żeberek duszonych w sosie z dużą ilością cebuli , czasem grzybów , gotowanych, pieczonych lub z grilla. A przecież wieprzowina to mięso bardzo popularne na całym świecie i czasem przyrządzana jest w zupełnie egzotyczny dla nas sposób. Wypróbowałam pomysł na połączenie duszonych żeberek ze smakiem ananasa .Przyprawy takie jakie z orientalnych akurat miałam. Polecam- doprawienie można modyfikować.



Czas: 1,5 godziny + marynowanie

Składniki:

60 dag żeberek ( paski)
2 cebule
1/2 czerwonej papryki ( dużej)
6 plastrów ananasa w syropie
1/2 szklanki syropu od ananasa
2 szklanki bulionu warzywnego ( może być z kostki)
2 listki Kafiru ( kawałek skórki cytrynowej)
1 łyżka miodu ( neutralny, może być wielokwiatowy)
1 łyżka ketchupu
1 łyżka sosu sojowego jasnego
6 łyżek oleju ( używam  z pestek winogron )
1 czubata łyżeczka papryki mielonej słodkiej
1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego
1 łyżeczka płatków paprykowych ( mieszanka suszonych, rozdrobnionych różnych rodzajów
                                                                papryk )
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1/3 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
1 goździk
2 torebki herbaty ,,tropikalnej" ( czarna z domieszką skórki pomarańczowej, owocu mango itp. )

Umyte i osuszone żeberka pokroić na kawałki ( ja rozdzielam segmenty).
Przygotować marynatę z miodu, 2 łyżek oleju, sosu sojowego, ketchupu ,mielonego pieprzu i mielonej papryki.
Wetrzeć marynatę w żeberka i odstawić pod przykryciem na minimum 2 godziny.
Na patelni rozgrzać pozostały olej i na gorącym smażyć żeberka z obu stron.
Cebule obrać i drobno pokroić . Wsypać na patelnię na rumiane żeberka. Wymieszać. Przykryć i smażyć aż cebula się zeszkli.
Do garnka wlać bulion.
Wrzucić przyprawy ( płatki paprykowe, listki Kafiru, goździk, pieprz syczuański, pieprz czarny ziarnisty.
Pokroić drobno 3 plastry ananasa -wrzucić do garnka.
Paprykę pokroić w cienkie paski i również dorzucić do bulionu.
Przełożyć do garnka żeberka z cebulą.
Na patelnię wlać syrop z ananasa i zagotować pod przykryciem . Przelać do garnka.
Przykryć. Dusić na małym gazie 1,5 godziny - sos ma odparować do ok. 1,5 szklanki.
Wrzucić saszetki herbaty ( oderwać papierową zawieszkę ) i parzyć w sosie 5 minut.
Usunąć herbatę.
Doprawić  sos do smaku.


Podaję z ryżem na sypko obłożone pozostałymi plastrami ananasa.

Brak komentarzy: