sobota, 8 listopada 2014

Kurczak w sosie śmietanowym ( pikantnym )

Szybki obiad z kurczaka. Pewnie żadne odkrycie , ale może kogoś zainspiruje. Te produkty w zasadzie zawsze mam w domu. Do tego proponuje makaron ryżowy tagliatelle.




Czas: 30 minut

Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka ( lub odpowiednio innych kawałków kurczaka na 2 porcje)
1 cebula
1/3 czerwonej papryki
2 łyżki oleju kokosowego ( lub innego)
1 łyżeczka płatków paprykowych ( lub 1 papryczka chilli )
1 płaska łyżeczka curry
1 płaska łyżeczka kurkumy
1/2  łyżeczki sosu sojowego jasnego
sól do smaku
1/2 łyżeczki drobno utartego świeżego imbiru
3/4 szklanki wody
1/2 szklanki słodkiej śmietanki 18 %
3 łyżki natki kolendry lub pietruszki

Umyć kurczaka. Usunąć skórę i podzielić na małe kawałki ( np. ćwiartkę na 6 części ).
Posypać solą i curry ze wszystkich stron.
Obrać i pokroić w cienkie piórka cebulę. Usiekać w kosteczkę paprykę.
Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wsypać cebulę i zeszklić ją.
Pomiędzy cebulę włożyć kawałki kurczaka i obsmażyć na rumiano ze wszystkich stron.
Dołożyć paprykę, płatki paprykowe ( lub drobno pokrojoną chilli bez pestek) i imbir.
Wlać wodę i sos sojowy.
Dusić pod przykryciem ok. 30 minut aż kurczak będzie miękki , a płyn odparuje o połowę.
Dolać śmietankę. Zmniejszyć gaz na minimalny i dusić jeszcze 10 minut przy uchylonej pokrywce.

Podawać posypanego usiekaną natka kolendry lub pietruszki najlepiej z makaronem ryżowym ( tagliatelle).

1 komentarz:

Unknown pisze...

taką wersje kurczaka lubię:)