O mnie

Moje zdjęcie

Uważam, że powiedzieć o kimś ---,,Kura domowa "--- to komplement .

środa, 19 listopada 2014

Papryki faszerowane poczwórnie paprykowe

Papryka faszerowana doprawiona słodką papryką mieloną , płatkami paprykowymi ( z różnych suszonych pikantnych papryk ) i marynowaną paprykę. Z dodatków do farszu też lekka zmiana- do mięsa dodałam ryż ,  płatki owsiane i cebulę.



Czas : 1 godzina

Składniki :

6 średnich świeżych  papryk
40 dag  mięsa mielonego ( karkówka + indyk + cielęcina)
10 dag ugotowanego ryżu
1/2 szklanki płatków owsianych *
3 duże cebule
2 łyżki oleju z pestek winogron
sól do smaku
pieprz mielony do smaku
2 łyżki płatków paprykowych
2 łyżki pokrojonej drobno papryki marynowanej
maggi w płynie do smaku
1 liść laurowy
2 ziela angielskie
7 szklanek bulionu drobiowo- warzywnego ( może być z kostki)
25- 27 dag przecieru pomidorowego 30 % ( 3 małe słoiczki)
śmietanka słodka do zabielenia sosu ( 1/2 szklanki)
6 płaskich łyżek mąki do zagęszczenia sosu
natka pietruszki do posypania

Umyć i wydrążyć papryki ( ścinając górę , i po usunięciu ogonka pozostawiając do przykrycia papryki),
Drobno usiekane cebule usmażyć na złoto na oleju.
Wymieszać  mięso, cebulę , ugotowany ryż, surowy ryż, płatki owsiane .
Doprawić do smaku mieloną papryką , solą , pieprzem i maggi w płynie .
Nałożyć  farsz w  papryki ( zostawiając luz od góry ).
Przykryć górnymi częściami papryk ( przypiąć je wykałaczkami ) i ułożyć je w garnku o takiej średnicy by nie było w koło za dużo luzu .
Wlać bulion( papryki mają być prawie zakryte ).
Wrzucić płatki paprykowe, liść laurowy, ziele angielskie, paprykę marynowaną.
Gotować na średnim gazie 30 minut.
Wyjąć papryki z garnka ( uważać by nie popękały ).
Do wywaru dodać przecier pomidorowy  ( sos ma być mocno pomidorowy z posmakiem papryki ).
Doprawić sos do smaku.
Jeśli  ktoś lubi może rozrobić mąkę w zimnej wodzie i wlać do sosu- zagotować by zgęstniał.
Dolać śmietankę .

Podawać  papryki same w sosie lub z pieczywem , posypane usiekaną natką pietruszki.

* Dodaję płatki owsiane surowe by farsz napęczniał w czasie duszenia i wypełnił papryki. Faszerowane papryki ( i inne warzywa też )  są delikatniejsze jeśli mięso jest wymieszane z ryżem i płatkami owsianymi.


**Podaję 1 paprykę na porcję + 2 chochelki ( do zupy) sosu. Część zamroziłam w takich proporcjach.  A z  pozostałego sosu zrobiłam pikantną zupę pomidorową , dogotowując tylko makaron ( zostało ok. 5 chochelek sosu ). 

1 komentarz:

Słodka pasja pisze...

Ciekawa wersja tradycyjnej papryki faszerowanej :)