wtorek, 18 listopada 2014

Kokosowa potrawka z bambusem

Szybki sposób na niby to ,,tajską ,, potrawkę. Ostatnio eksperymentuję z aromatyzowaniem potraw herbatami smakowymi. Okazuje się, że fantastycznie sprawdzają się jako przyprawa. Z reguły wszystkie składniki użyte do tej potrawy mam w domu -wystarczy kilkanaście minut i obiad gotowy.




Czas: 30 minut

Składniki:

1 pojedyncza pierś z kurczaka
1/2 puszki krojonego w paseczki bambusa ( ok. 20 dag)
6 pomidorków koktajlowych ( użyłam podłużnych bo takie miałam)
1 puszka mleka kokosowego ( ok. 1/2 szklanki)
1/2 szklanki wody
1 łyżka oleju kokosowego ( twardy , zastygły)
2 łyżeczki sosu słodko-kwaśnego *
1/2 łyżeczki curry
2 saszetki herbaty owoce tropikalne ( Lipton )
sól do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
1 listek Kafiru ( lub zamiennie kawałek skórki cytrynowej)
1/3 łyżeczki utartego świeżego imbiru lub szczypta mielonego suszonego
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

Pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki.
Zalać w miseczce sosem słodko-kwaśnym. Wymieszać.
Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej.
Wrzucić kurczaka i obsmażyć na rumiano.
Odcedzić bambus z zalewy i dodać na patelnię.
Dorzucić listek Kafiru, imbir, curry. Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować.
Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie 20 minut.
Usunąć saszetki herbaty i listek Kafiru.
Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Pomidorki przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut.
Podawać z makaronem ryżowym ( Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki.

* zamiennie 1 łyżeczka soku z cytryny + 1/2 łyżeczki brązowego cukru + szczypta rozdrobnionego chilli lub sosu tabasco )

1 komentarz:

Wypisz Wymaluj pisze...

Uwielbiam taką kuchnię! W 100% moje klimaty.