piątek, 19 grudnia 2014

Halibut grillowany

Tak mi się spodobało grillowanie w nowej wersji elektrycznego grilla domowego, że tylko produkty zmieniam. Kurczak był już kilka razy, a że dziś piątek to zrobiłam rybkę.




Czas: 10 minut + 15 minut moczenie w mleku

Składniki:

2 steki z halibuta ( u mnie małe )
3/4 szklanki mleka 3,2 %
sól gruboziarnista do smaku
pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
3 ósemki cytryny
2 gałązki natki pietruszki
1/2 łyżeczki oleju

Umytego i oczyszczonego halibuta posypać z obu stron solą i pieprzem.
Skropić sokiem z cytryny ( 1 ósemka ).
Ułożyć w pojemniku i zalać mlekiem. Zostawić na 15 minut.
Wyjąć. Osuszyć dokładnie papierowymi ręcznikami kuchennymi ( aż ryba będzie sucha).
Ponownie posolić i posypać pieprzem.
Posmarować olejem.
Rozgrzać grill.
Ułożyć rybę  i piec przy zamkniętej pokrywie ok. 5 minut.
Otworzyć . Położyć na każdym filecie cytrynę i natkę- zamknąć na 10 sekund pokrywę.
Zdjąć rybę z wyłączonego grilla ( najlepiej drewnianą lub plastikową łopatką ).

Wcześniej zrobiłam trochę frytek i surówkę z kiszonej kapusty.

Brak komentarzy: