niedziela, 14 grudnia 2014

Kurze ,, polędwiczki,, grillowane w domu

Bardzo chwalę sobie domowy grill elektryczny. Ostatnio zamieniłam go na nowszy model ( 3 w 1 tzn. wymienne wkładki do grilla, tostera i gofrownicy). Małe kawałki mięsa z piersi kurczaka tzw. ,, polędwiczki,, zamarynowałam na pikantnie z użyciem rozmarynu i syropu z zielonych szyszek sosny ( zamiast miodu).



Czas: 10 min + 1 godzina marynowanie

Składniki:

4 ,,polędwiczki,,
1 łyżka pikantnego ketchupu
2 łyżki oleju
szczypta soli gruboziarnistej
1 łyżeczka ostrej papryki
szczypta grubo mielonego kolorowego pieprzu
1 łyżeczka syropu z zielonych szyszek sosny
1 gałązka świeżego rozmarynu

Przygotować marynatę mieszając ketchup, olej, syrop z szyszek sosny, mielonej papryki, pieprzu i szczypty soli.
Zalać w przykrywanym małym naczyniu umyte ,, polędwiczki". Wymieszać. Przykryć i odstawić na godzinę.
Rozgrzać grill ( wkładki posmarować odrobiną oleju).
Układać na gorącym wyjęte z marynaty mięso ( bez ocierania). Na mięsie ułożyć gałązkę rozmarynu. Zamknąć grill i piec 5 minut na średnim poziomie temperatury.

Podałam z mocno maślanym puree ziemniaczano-marchewkowym z dużą ilością natki pietruszki i piklami  odrzucając wcześniej rozmaryn.

2 komentarze:

zblogowani pisze...

Zapraszamy do dodania bloga w serwisie zBLOGowani! Mamy już ponad 4600 blogów z 22 kategorii.
Należy założyć konto jako bloger i w 2 krokach dodać bloga do serwisu. Nasz robot sam pobiera aktualne wpisy i prezentuje je tysiącom użytkowników którzy codziennie korzystają ze zBLOGowanych. Dla blogera to korzyść w postaci nowych czytelników i większego ruchu na blogu. Zapraszamy!

Kondziu pisze...

Oj to coś dla mnie, polędwiczki marynuję zawsze na sposób podany z tego przepisu, w ketchupie pikantnym z Gomaru (na 100g produktu ma aż 230g pomidorów), no i oczywiście zamiast rozmarynu stosuje tymianek, ale raczej w kwestii smaku wolę się nie wypowiadać, każdy ma swój smak :)