sobota, 13 grudnia 2014

Mega kotlety ze schabu karkowego moczone w mleku

,,Rewolucyjny,, pomysł  bo podejrzany w programie Kuchenne rewolucje Magdy Gessler. Mignął mi w programie pomysł na robienie olbrzymich kotletów ze schabu karkowego ( czyli inaczej karkówki ) moczonej po rozklepaniu na kotlet w mleku . Do mleka wrzucona była pokrojona cebula. A że mnie aż korci by sprawdzać takie pomysły to szybko poszło. Co prawda kotlet zrobiłam tylko 1 i podając podzieliłam na porcje bo nikt z nas takiego ,, potwora ,, by nie zjadł. Eksperyment wart pracy- niech się schowają kotlety schabowe tym bardziej, że ostatnio schab jest odchudzony totalnie i jak , podeszwa,,.



Czas: 30 minut + 4 godziny moczenie w mleku

Składniki:

20 dag schabu karkowego ( karkówki) bez kości
3 duże cebule
1/2 litra mleka
sól do smaku
pieprz grubo mielony do smaku
2 jajka
mąka do oprószenia
bułka tarta do panierowania
masło klarowane do smażenia
1 łyżka oleju ( z pestek winogron * )

Mięso posmarować olejem. Ułożyć na desce do krojenia ( dużej ).Przykryć folią spożywczą i rozklepywać tłuczkiem do mięsa najpierw z jednej , a potem z drugiej strony.
Lekko ponacinać tłuszczowe przerosty by nie były zbite.
Posolić grubą solą ( z młynka ) i grubo mielonym kolorowym pieprzem.
Obrać cebule i pokroić w plastry.
Na dno zamykanego pojemnika wsypać połowę cebuli, ułożyć mięso, posypać resztą cebuli i zalać mlekiem.
Zostawić na 4 godziny.
Wyjąć mięso. Osuszyć. Ponownie posolić i posypać pieprzem. Oprószyć mąką.
Panierować w jajku i bułce tartej.
Na dużej patelni rozgrzać klarowane masło ( dużo, może być z dodatkiem smalcu wieprzowego) i usmażyć kotlet na rumiano z obu stron.
Podawać natychmiast gorący z ziemniakami i surówką.

* Tego w programie nie było , ale ja rozklepując mięso zawsze wcześniej smaruję je olejem bo po prostu nie klei mi się potem do deski 

3 komentarze:

Beata pisze...

Pyszności ! Co to za surówka po lewej? Ogórek, papryka...

Unknown pisze...

Surówka której nie powinno się robić bo w tym zestawie traci witaminki czyli ogórek i pomidor w śmietanie ( parę paseczków papryki też było ) , ale mnie ten zestaw tak bardzo smakuje , że odpuszczam sobie te ,, popsute ,, witaminki i dokładam drugą surówkę , albo sypię garściami natkę pietruszki :)

Beata pisze...

Też tak lubię jeść pomidora i ogórka (trochę cebulki dla smaku) tylko u mnie bez śmietany!