wtorek, 27 stycznia 2015

,,Kluskowy „ gulasz z kurczaka

Taka jednogarnkowa zimowa (i nie tylko )  potrawa .
Przepis i zdjęcie z archiwum ale nie wstawiałam go jeszcze na blogu. Dziś zrobiłam na chybcika taki gulasz , ale już nie bawiłam się w nowe zdjęcia.



Czas :1 godzina

Składniki :

30 dag mięsa na gulasz z kurczaka
15 dag pieczarek
10 dag boczku wędzonego – gotowanego
4 średnie cebule
1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
pieprz mielony czarny
papryka mielona słodka
olej
2 łyżki masła
kopytka ugotowane ( tak ,, oko „ 3 porcje )- ja użyłam tych które miałam w zamrażalniki ( oczywiście po rozmrożeniu )
1 ½ szklanki bulionu drobiowego

Mięso polać maceratem ( 2 łyżki oleju ,sos sojowy, szczypta pieprzu i wetrzeć go w mięso. Zostawić przykryte na 1 godzinę .Rozgrzać na patelni 1 łyżkę oleju i 1 łyżkę masła .Wrzucić mięso i smażyć na rumiano .Dodać na patelnię  resztę maceratu i 1 szklankę bulionu. Zagotować – przelać do garnka .Pieczarki oczyścić ( większe przekroić na pół ) i usmażyć na rumiano  na 1 łyżce oleju i 1 łyżce masła .Przełożyć do garnka z mięsem . Boczek pokroić drobno i wysmażyć na skraweczki .Dorzucić na patelnię z boczkiem pokrojoną w ,, piórka „ cebulę i dosmażyć tak by się zarumieniła. Wlać na patelnię ½ szklanki bulionu – zagotować – przełożyć do garnka .

Dusić 45 minut . Doprawić do smaku pieprzem , papryką .Wrzucić kopytka ( jeśli są większe to przekroić na połówki ). Wymieszać chwilę dusić na małym gazie .

5 komentarzy:

Unknown pisze...

pysznie:)

Olka pisze...

Oj jak ja lubię kopytka w mięsnych sosach, takie danie to dla mnie rarytasik.

evita0007 pisze...

Buniu gdzie Ty jesteś ? bo długo Cię nie ma :(

Unknown pisze...

Choruję . Jutro idę do szpitala, a potem mam serię badań. Myślę, ze jeszcze trochę mnie nie będzie bo słabo się czuję. Postaram się odezwać co trochę.

Naturalne metody pisze...

Ciekawy pomysł i super połączenie;)