sobota, 23 lipca 2011

Ryba z gruszką z parowara :


Aromatyczna, ziołowo- owocowa – dietetyczna rybka z parowaru.

Czas :15 minut + 3 godziny w marynacie

Składniki :

2 małe , podłużne filety z białej ryby ( lub 1 duży przekrojony na dwie części wzdłuż )
½ cytryny
3 łyżki pokrojonej natki pietruszki
1 łyżka pokrojonych listków bazylii cytrynowej ( lub szczypta mielonej trawy cytrynowej , lub suszonej bazylii )
½ łyżeczki mielonego pieprzu
szczypta soli
3 łyżki oleju słonecznikowego
2 gruszki ( w tym jedna obrana i utarta na tarce jarzynowej na grubych oczkach )
2 łyżeczki masła

Filety rybne polać olejem , skropić sokiem z cytryny, posolić , popieprzyć posypać ziołami, położyć na nią kawałki skórki cytrynowej ( kawałek o powierzchni pudełka od zapałek pokrojony w paseczki. Nałożyć na nią utarta 1 gruszkę . Zostawić przykrytą w pojemniku i zostawić w lodówce na 3 godziny . W tym czasie kilka razy przewracać filety.
Obetrzeć marynatę .Zwinąć roladki wokół połówki gruszki ( przekroić gruszke na pół razem z ogonkiem – tak by ozdobnie wystawał. ). Spiąć wykałaczkami. Ułożyć w parowarze i gotować 15 minut.
Po wyjęciu z parowara usunąć delikatnie wykałaczki , a filety polać rozpuszczonym na patelence masłem.

1 komentarz:

Paula pisze...

zapowiada się pyszne połączenie :)