wtorek, 4 października 2011

Cynamonowe racuchy na śmietanie


Smaczne, proste racuszki z jabłkami , wzbogacone dodatkowo smakiem cynamonu.

Czas : 30 minut

Składniki :

1 szklanka  śmietany ( 200 mll )
¾ szklanki mąki
1 jajko
½ łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
cukier cynamonowy
2 łyżeczki cynamonu
2 duże jabłka
olej do smażenia
konfitura z żurawiny


Śmietanę zmiksować z jajkiem ,  mąką , proszkiem do pieczenia , szczyptą soli, 1 łyżką cukru , 2 łyżeczkami cynamonu .

Jabłka obrać , usunąć gniazda nasienne

i utrzeć  cieniutkie plasterki na tarce jarzynowej na części do mizerii  .

Dodać do ciasta . 

Wymieszać. Na patelni rozgrzać olej . Na gorący kłaść porcje ciasta  .

Smażyć na rumiano z obu stron ostrożnie przewracając łopatką .

Podawać lekko przestudzone z kwaśną konfiturą z żurawiny i cukrem cynamonowym ( lub normalnym ) - można też kłaść na racuchy po kleksie kwaśnej śmietany .
Z tej porcji wychodzi ok. 12 sztuk racuchów normalnej wielkości lub 6 takich większych ( ja smażę je na patelenkach do jajek sadzonych bo są okrąglutkie i wszystkie jednakowej wielkości- ale na smak to akurat nie wpływa ) .

3 komentarze:

Anonimowy pisze...

robiłam, smaczne i aromatyczne:-)
Przepis do polecenia innym

Anonimowy pisze...

Robiliśmy dzisiaj, wyszły pyszne.Nie mieliśmy żurawiny tylko domowy dżem malinowy, też rewelacyjnie pasuje.

Unknown pisze...

Cieszę się - u mnie też zawsze wszystkim smakują.