niedziela, 4 marca 2012

Barszcz biały z fasolą


Ostatnio odgrzebuję stare przepisy . Wiele lat temu dostałam od Mamy mojej koleżanki wspominała  coś o Białym barszczu z fasolą . Zapamiętałam pomysł .Dziś spróbowałam odtworzyć przepis na wyczucie. Zupa jest pyszna .

Czas :2 godziny

Składniki :

1 litr wody
2 marchewki
1 pietruszka
1/8 selera
¼ pora
2 liście laurowe
4 ziela angielskie
4 ziemniaki ( średniej wielkości )
2 białe kiełbasy ( lub 4 cienkie białe )
4 plasterki wędzonego boczku lub żeberek
1 torebka Barszczu białego Knorra
½ szklanki słodkiej śmietanki
1 szklanka ugotowanej fasoli ziarnistej ( ja użyłam fasolki z puszki – w sosie własnym )
majeranek
pieprz mielony
1 cebula
1 łyżka oleju
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki.

Do garnka włożyć wędzony boczek, pokrojone ziemniaki, marchew , pietruszkę , seler , por,  liście laurowe, ziele angielskie .Gotować 1 godzinę  .Dołożyć fasolę , białą kiełbasę .Zmniejszyć gaz i gotować 30 minut. Na patelni na oleju usmażyć pokrojoną w piórka cebulę i dodać do garnka . Barszcz biały Knorra rozrobić w zimnej wodzie i wlać do zupy . Gotować 10 minut. Doprawić majerankiem , pieprzem , śmietanką . Podawać posypaną zieloną pietruszką .

1 komentarz:

jelka pisze...

Narobiłaś mi "smaka". Dziś robię na obiad! Pozdrawiam!