niedziela, 29 kwietnia 2012

Piersi kurczaka z patelni grillowej w %


Spodobał mi się pomysł dodawania alkoholu do marynat mięsnych .A , że przez zupełny przypadek weszłam w posiadanie sporej ilości wytrawnej cytrynówki to mogę eksperymentować . Cytrynowy aromat + ostre przyprawy to mieszanka akurat na grilla . A , że czas i pogoda nie na grillowanie na otwartej przestrzeni to robimy sobie imprezę w domu na patelni grillowej .

Czas : 15 minut + macerowanie mięsa
Składniki :
4 płaskie pojedyncze piersi z kurczaka
25 mll wytrawnej cytrynówki
1/4 szklanki oleju z pestek winogron
1 łyżeczka mielonej papryki
szczypta chilli w płatkach
1/2 łyżeczki soli
sok z 1/2 dużej soczystej mandarynki


Piersi lekko ugnieść dłonią by nadać im kształt. Przygotować marynatę z przypraw , oleju , cytrynówki i soku z mandarynki . Dokładnie wetrzeć ją w mięso i zostawić w lodówce na godzinę .


Wyjąć i obetrzeć z marynaty .


Rozgrzać patelnię grillową . Kłaść mięso .
Opiekać po ok. minut aż się samo ,,odklei" od patelni- przełożyć na drugą stronę .
Znów poczekać aż samo odejdzie od dna . Przykryć szczelną pokrywką i dopiec .Odkryć - skropić kilkoma łyżkami marynaty . Znów przykryć na kilka sekund .



2 komentarze:

Dusia pisze...

jedyne mieso jako lubię to kurczak właśnie, bardzo fajna propozycja.

Dorota "Moje Małe Czarowanie" Owczarek pisze...

Wygląda kusząco:-)