czwartek, 12 kwietnia 2012

Schab w marynacie z cytrynówki i kafiru

Jeszcze jedna wersja marynaty do wieprzowiny . Pomysł z dodawaniem alkoholu do marynaty ,,ściągnęłam " z kuchni chińskiej . W zasadzie powinna to być sake i trawa cytrynowa - ale z braku takowych użyłam po prostu wytrawnej cytrynówki .Mięso kruszeje i nabiera ciekawego aromatu .







Czas :2 godziny + 12 macerowanie

Składniki :

1,5 kg schabu bez kości
1 łyżka mielonej papryki
1 łyżeczka pieprzu
1/4 szklanki wytrawnej cytrynówki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka soli
2 liście kafiru
2 łyżki miodu
1/4 szklanki wody

Wymieszać  olej z miodem , papryką , pieprzem , solą .  Natrzeć dokładnie mięso , polać wodą zmieszaną z cytrynówką - wrzucić do marynaty listki kafiru i zostawić zawinięte w lodówce na kilka godzin .
Przełożyć do żaroodpornego naczynia razem z listkami kafiru .Podlać marynatą . 
Wstawić do piekarnika . Nastawić temperaturę na 200 * C i piec schab 1,5 godziny od ustalenia się temperatury .


Ostudzić . Pokroić w plastry .


3 komentarze:

Aga pisze...

Pięknie wygląda:)

Catus pisze...

Jestem strasznie ciekawa tego smaku...Piękne mięsiwo, tak na marginesie...

bk110 pisze...

Ja marynuję w winie mięso na pasztet. Nabiera on wtedy niepowtarzalnego smaku.