Można
gotować specjalnie- można wykorzystywać wywar z gotowania np. mięsa na sztukamięs
wieprzowy. Ja robię i tak i tak .Albo dokładam kawałek mięsa więcej i gotuję i sztukamięs i
zupę lub tylko zupę.
Czas : 1,5 godziny
Składniki:
0,5
kg bardzo chudego mięsa od szynki
2
marchewki
kawałek
selera
kawałek
korzenia pietruszki
1/3
pora ( biała część )
1/2
cebuli
4
ziemniaki
1/2
szklanki słodkiej śmietanki
1 gałązka maggi ogrodowego
natka
pietruszki
drobny
szczypiorek
1
liść laurowy
2
ziela angielskie
gałka
muszkatołowa
sól
pieprz
biały mielony
3
szklanki wody
Obrać
i umyć mięso i warzywa . Przypiec na suchej patelni tak by się lekko zrumieniły
marchew, por i cebulę .Warzywa i mięso
ułożyć w garnku - dorzucić przyprawy i szczyptę soli .Zalać wodą .
Doprowadzić do wrzenia- zmniejszyć gaz
i na małym gotować godzinę pod przykryciem ( gdyby płyn odparował to uzupełnić
wrzątkiem).
W
czasie kiedy zupa się gotują obrać ziemniaki .Umyć. Pokroić w drobną kostkę
.Zalać wodą tak by ledwo je zakrywała , osolić szczypta soli i ugotować.
Wyjąć
mięso i warzywa z wywaru . Przecedzić wywar . Połączyć wywar z gotowania mięsa
z ziemniakami i wodą w której się gotowały. Dorzucić seler , korzeń pietruszki
, ugotowany por i cebulę . Zmiksować wszystko razem na krem z śmietanką .
Doprawić do smaku mielonym białym pieprzem , gałką muszkatołową .
Mięso
pokroić w bardzo cienkie plasterki i
dodać do zupy .Podawać posypaną natką pietruszki drobno pokrojonym
szczypiorkiem.
Zupa
powinna być gęsta .
1 komentarz:
lubię takie treściwe zupy
Prześlij komentarz