Często
zostają Wam białka ? Co z nimi robicie ? Wiem- wiem z reguły pieczecie bezy .
Ale ja nie piekę . Z reguły była zatem przymusowa jajecznica do chleba (
dorzucałam 1-2 jajka ) , aż gdzieś wypatrzyłam zdjęcie ( tam było ze szpinakiem
) .Domyśliłam się o co chodzi .Dopasowałam składniki i mam pomysł. Jak Wam się
podoba ? Tak na prawdę to nie do końca jest omlet bo użyłam mąki ale prawie
-prawie.
Składniki:
2
białka
1/3
słodkiej śmietanki
2
łyżki mąki
szczypta
soli
szczypiorek
4 pomidorki
koktajlowe
10-12
ziaren czerwonego pieprzu marynowanego
2
łyżki masła
Roztrzepać
dokładnie białka ze śmietanką i mąką .
Usiekać drobno szczypiorek . Pomidorki
pokroić na połówki.
Na
małej patelni rozgrzać masło. Wlać masę
na omlet . Zmniejszyć gaz i podgrzewać by się po woli ścinał. Obsypać
zewnętrzną powierzchnię omletu szczypiorem by utworzył się zielony rant .
A w
omlet powtykać pomidorki koktajlowe .
Na wierzch wsypać pieprz marynowany.
Doprowadzić
prawie do ścięcia omletu - przewrócić łopatką do naleśników na druga stronę i
dosmażyć.
Zsunąć
na talerz i natychmiast podawać .
A białka zostały mi z wczoraj od ,, Sztuki mięsa w cebulowej potrawce "
A białka zostały mi z wczoraj od ,, Sztuki mięsa w cebulowej potrawce "
2 komentarze:
Jak dla mnie, efekt jest jak najbardziej zadowalający. :) Pyszny omlet.
Ja robię taki omlet (no może nie z samych białek, ale myslę, że ta wersja też będzie super i to nawet na szybki obiadek, bo zapewniam jest bardzo syta) dodając np. tarty ser, pokrojoną szynkę, a nawet mrożony groszek no i oczywiście pomidorki i szczypiorek (lub cebulkę) tak jak Ty Buniu i nie przewracam jak naleśnik tylko wkładam patelnie (sprawdziłam, że przy takiej temp. nic się nie stanie z patelnią nawet jeśli ma plastikową rączkę) po usmażeniu spodu do nagrzanego (100-150 C) piekarnika tylko do ścięcia się góry czy rostopienia sera, trwa naprawdę krótko może ok 5 minutek, polecam i pozdrawiam;)Alexandra
Prześlij komentarz