Jedno zdrowsze od drugiego .Mocny
wołowo -drobiowy bulion ugotowany z dużą ilością warzyw podany z kaszą jaglaną
ugotowana na sypko . Idealne połączenie dla dzieci , rekonwalescentów , chorych
i smakoszy przede wszystkim .Żaden wymyślny przepis- gotujemy po prostu dobry
bulion i osobno kaszę i łączymy na talerzu.
Czas : 2,5 godziny
Składniki:
1kg mięsa z drobiu ( kurczak , kura ,
indyk - może być jeden gatunek , może być po kawałku każdego - najprostsza
wersja to 2 duże ćwiartki dolne czyli udka z kurczaka + kawałek indyka )
0,50 kg wołowiny rosołowej ( licząc
czyste mięso - jeśli jest spora kość to doliczyć dag )
1 biała część pora
1 duża cebula
3 marchewki
1 duża pietruszka
kawałek selera wielkości pietruszki
2 małe listki laurowe
4 ziarna czarnego pieprzu
3 ziela angielskie
1 mały suszony grzybek
2 goździki
kilka listków maggi ogrodowego (
lubczyku)
maggi w płynie
sól
2 litry wody
3/4 szklanki kaszy jaglanej + 1,5
szklanki wody
Umyć , oczyścić , podzielić na
kawałki mięso. Ułożyć w dużym garnku. Dorzucić przyprawy .
Obrać warzywa - umyć
- marchewki i pietruszkę przekroić na połówki lub ćwiartki, cebulę na połówki ,
seler na 2 kawałki.
Rozgrzać sucha patelnię .Włożyć cebulę , por , marchewki,
pietruszkę i seler i opiekać by cukry w nich zawarte uległy karmelizacji (
niech się wierzchnia warstwa przypiecze ) .
Przełożyć do garnka z mięsem .
Zalać wodą . Dodać 1/2 łyżeczki soli. Doprowadzić do wrzenia .
Zmniejszyć gaz i
gotować na małym 2 godziny * uzupełniając w miarę potrzeby ilość płynu **.
W czasie bulion się gotuje opłukać
kilka razy kaszę w zimnej wodzie by pozbyć sie nalotu z mąki i paprochów. Zalać
wrzątkiem ( usuwa goryczkę z kaszy ).Odcedzić. Zalać w garnku wodą ( 1,5
szklanki) , osolić szczyptą soli i ugotować na sypko ( kasza wchłonie wodę po
jakichś 10 minutach - wtedy ją przemieszać i przykryć - odstawić ).
Wyjąć mięso*** i warzywa**** z
bulionu . Bulion przecedzić *****.Doprawić do smaku.
Podawać układając na talerzu porcję
kaszy jaglanej i oblewając ją bulionem. Można dołożyć kawałki ugotowanej
marchewki , a całość posypać pokrojoną natką pietruszki( nie posypałam bo
zapomniałam o pietruszce a ta w doniczce i mrożona skończyły się ).
* Uprzedzam pytanie o
,,szumowanie" - nie szumuję bo
wytłumaczono mi , że szumowiny to białka
które w procesie gotowania ulegną rozpadowi , a to co się nie rozpuści opadnie w końcu na dno i jak bulion przecedzę
to wtedy się tego pozbędziemy .
**Wody powinno być w garnku stale
tyle samo - odparowaną uzupełniamy wrzątkiem.
*** Mięso wyjęte z bulionu używamy na
II Dania.
**** Warzywa można użyć na sałatkę (
to nic , że warzywa są wygotowane - sałatka z warzyw z rosołu jest bardzo
smaczna ).
***** Z porcji bulionu i porcji mięsa
można zrobić galaretki drobiowe.
2 komentarze:
Ciekawa zupka wygląda na smaczną:)
pozdrawiam
Też nigdy nie szumuję rosołu.
Prześlij komentarz